Издвајамо Свет

ВЕЛИКИ ОБРТ У ТРГОВИНСКОМ РАТУ: Трамп није рачунао да кинески змај уме да БЉУЈЕ ВАТРУ

Кинеска застава (фото: ЈуТјуб)

Три недеље пре састанка између америчког и кинеског председника Доналда Трампа и Сија Ђинпинга, Пекинг бележи рекордан извоз и покушава да нађе начин да преживи без америчке робе.

Поред царина на кинеску робу у вредности од 250 милијарди долара, Трамп каже да ће увести додатне у вредности од 510 милијарди, на остатак кинеске робне размене са САД, ако он и Си не постигну договор у Буенос Ајресу 29. новембра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Си је данас изјавио да Трамп треба да поштује кинеске стратешке изборе, пренео је Аxиос.цом. Иако је кинеска економија почела мало да успорава – раст БДП-а је најспорији од финансијске кризе – њен извоз и даље расте. Трговински јаз између САД и Кине је увећан за 15 одсто у односу на прошлу годину и азијски џин је на путу да забележи још један рекордни вишак.

Једна од првих “жртава” трговинског рата две силе је производња јастога у Мејну. У складу са Трамповим царинама, Кина је наметнула накнаду од 25 одсто на амерички извоз јастога вредан 128 милиона долара годишње, а индустрија у Мејну испашта због тога. Кина сада просто купује своје јастоге на другим местима, на пример у Канади.

Параг Кана, аутор романа “Тхе Футуре ис Асиан” каже да Кина тражи начине да трајно замени амерички извоз.

Прошлог лета Кина је почела да купује више нафте од Русије и Саудијске Арабије. Обуставила је куповину америчке соје, коју сада набавља од Бразила и Аргентине. Бред Сетсер, економиста Савета за стране односе, каже да би се Русија сада могла појавити као још један велики добављач соје.

Што се тиче високе технологије, Кана каже да Кина трећину увози од америчких компанија, али да може почети да их замењује међу својим азијским суседима.

-Замислите да Кина одлучи да откаже или поништи наруџбу “Боингових” летелица. То ће само појачати наруџбе од “Ербаса” – каже Кана.

Трамп је рекао да жели да раздвоји америчку и кинеску економију, а све више стручњака мисли да је у праву, с обзиром на агресивну економску тактику Кине.

-Ако САД изгубе кинеско тржиште, мало је вероватно да ће га повратити, чак и ако се оконча ова рунда трговинског рата и укину се тарифе. То је зато што ће се установити нове шеме набавке и зато што кинески купци неће желети да ризикују са будућим америчким тарифама – каже Едвард Алден, стручњак за трговину Савета за стране односе.

 

Извор: Блиц/Axios.com