loading...
Србија

ВОЈНА ВЕЖБА “ВЕК ПОБЕДНИКА” Војска Србије у понедељак припрема 7.000 војника и 538 борбених система на ДЕВЕТ ЛОКАЦИЈА

Стогодишњицу завршетка Првог светског рата Војска Србије обележиће великом војном вежбом која ће трајати шест дана и одржаваће се на девет локација.

Војска Србије ће поводом историјског датума уприличити шестодневну тактичку вежбу са бојевим гађањем “Век победника 1918-2018” која ће почети у понедељак. У вежби на девет локација учествоваће 7.000 војника и представиће се 538 сложених борбених система Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО-а.

Ипак, посебан датум биће 10. новембар, који је, како кажу у Министарству одбране, означен као Дан високих званица.

– Тај дан ће бити утолико специфичан што ће бити ангажовани целокупни борбени ефективи који у вежби учествују. На вежби ће бити више од 7.000 војника, и то на девет локација: на полигонима “Пасуљанске ливаде”, “Пештер”, “Тител”, “Међа”, “Боровац” и “Орешац” и у рејонима Великог Јастрепца, Зворничког језера и Сремске Митровице – кажу у Министарству одбране.

Посебну пажњу јавности на вежби требало би да привуче чак 538 сложених борбених система Копнене војске, Ратног ваздухопловства и Противваздушне одбране.

– Од најзначајнијих борбених система Копнене војске на вежби ће учествовати тенк М84, борбено возило пешадије М80, самоходна хаубица 122 мм “гвоздика”, борбена оклопна возила ПОЛО М83 и БРДМ-2, топ хаубица 152мм “нора” и вишецевни лансери ракета “огањ” и “пламен-С”, самоходна лансирна оруђа “стрела 10М” и “стрела 1”, борбено полицијско возило М-83, мали “милош”, амфибијска возила, радар “жирафа”, теренска возила “хамер”, “дифендер”… Из састава Ратног ваздухопловства на вежби ће учествовати авиони “миг-29”, “орао Ј22”, “галеб”, и АН-26, хеликоптери “гама”, МИ-8 и МИ-17, систем КУБ и радар АН ТПС-70 – подвлаче у Министарству.

Подсећања ради, председник Србије Александар Вучић недавно је ову војну вежбу најавио као највећу у региону, на којој ће грађани моћи да виде више десетина пута моћнију Војску Србије у погледу опреме и наоружања.

– Биће то прилика да грађани виде шта смо све урадили, како смо оснажили нашу војску. Добили смо и десети по реду “миг-29”. Људи морају да знају да за заштиту наше земље набављамо нове хеликоптере и другу опрему, а када имате новца, онда то можете – рекао је том приликом председник и додао да ће Србија учинити све да никада не дође до било каквих сукоба, али да мора бити спремна да се заштити.

“Пасарс”, “Нора” и “лазар 3” у наоружању

Поред борбених система, на вежби ће, како кажу у Министарству одбране, бити употребљена и најсавременија опрема и наоружање Копнене војске, набављене недавно у пројекту 1500. “На неким од локација биће приказана и средства која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије: “лазар 3”, “пасарс”, хаубица 155 мм Б52 “нора”, кажу у Министарству.

 

Извор: Blic.rs