Србија

ВОЈСKА СРБИЈЕ СВЕ ЈАЧА И ЈАЧА: Домаће наоружање на новим „Ербасовим“ хеликоптерима!

Kуповином нове генерације “Ербасових” хеликоптера Х-145, који су најсавременији на свету, Војска Србије постаће далеко напреднија, вероватно најнапреднија у читавом региону а посебно је и то што ће бити наоружани српским наоружањем, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин.

Вулин је то рекао током обиласка компаније “АирбусХелицоптерс” у Донауворту у Немачкој где је присуствовао фабричком пријему првог хеликоптера Х 145 М за Војску Србије и првог пакета опрема чија се испорука очекује до марта наредне године.

Loading...

Последњи од шест договорених хеликоптера стићи ће до краја 2019. године.

Министар Вулин састао се и са пилотима и инжењерима који се налазе на обуци у немачкој фабрици.

– Ово је пројекат који је започео још председник Вучић, као председник Владе и ево сада се приводи крају. Ово је за нас огроман технолошки напредак. Можемо слободно да кажемо да ћемо куповином ових хеликоптера прескочити две генерације. Имамо Газеле које је производио ”Ербас”, али то смо куповали давних 70-их и 80-их година, а ово је сада потпуно нова генерација Х-145 ”Ербасових” хеликоптери, који су међу најсавременијим на свету – истакао је Вулин.

Вулин је напоменуо да наши пилоти треба да прођу кроз одговарајуће обуке и чим то буде било завршено, тај хеликоптер ће у марту месецу постати део наоружање наше војске.

– Наша војска ће постати далеко напреднија и са овим хеликоптерима ће бити вероватно и најнапреднија у читавом региону – истакао је министар Вулин.

Поредећи досадашње хеликотере Војске Србије, министар Вулин је истакао да ће нови бити далеко бољи, не само због приступа у самој конструкцији, већ и због чињенице да ће бити наоружани српским наоружањем.

– Требало би да да истакнемо да су ово хеликоптери који ће бити наоружани нашим наоружањем. У почетку су наши партнери били сумњичави према томе да ли то можемо да урадимо, пошто се то врло ретко или скоро никада не ради, да произвођач хеликоптера допусти купцу хеликоптера да ставља своје наоружање на њега.

Kада су се уверили у квалитет и нашег наоружања и наших инжењера, који ће то наоружање имплементирати на ове хеликоптере, добили смо дозволу и то ће бити урађено. Ово су хеликоптери који ће бити наоружани српским наоружањем и српском памећу. То је велика ствар – нагласио је Вулин.

Према његовим речима, наши пилоти су одлично савладали своју обуку и имају све похвале од представника компаније “Ербас”, који кажу да нису видели пилоте који тако брзо уче и који се тако брзо прилагођавају.

– Kао што знате, Србија је војно неутрална земља и ово је најбољи доказ зашто је војна неутралност баш добра за нас. Ми бирамо шта ћемо узети и са Истока и са Запада. Све што је добро за нашу војску биће део наоружања наше војске.

Ово су западни хеликоптери, баш као што купујемо источне хеликоптере. Војно неутрална земља може да бира и ми ћемо ту привилегију, коју смо изборили – да можемо да одлучујемо и бирамо, љубоморно и тврдоглаво чувати”, навео је Вулин.

Директор компаније “Аирбус” задузен за војни програм, Kлаус Прцемек, похвалио је сарадњу са Министарством одбране и Војском Србије како током процеса договарања тако и током процеса реализовања уговора.

Kада је реч о хеликоптеру Х-145М, директор “Аирбуса” је истакао да се тај модел у комерцијалној употреби користио у сврхе медицинских евакуација важдушним путем, а да је за потребе Војске Србије тај ваздухоплов прилагођен њеним специфичним потребама, као што су задаци трагања и спасавања, који су специфични и за које је потребна посебна опрема.

Додао је да тај ваздухоплов може да буде прилагођен и потребама других задатака, што ће, како је истакао, Војска Србије изабрати у складу са својим потребама.

У томе се, додао је, и огледа и предност тог модела хеликоптера у односу на друге, јер уз одређени пакете опреме, он може бити кришћен и у војне и у комерцијалне сврхе у зависности од потреба, а како је истакао сви корисници су до сада били задовољни.

На обуци у Аирбусовој фабрици у Донеуверту су и српски пилоти и инжењери. Један од њих је и потпуковник Ивица Живадиновића, један од пилота који ће управљати хеликоптером Х-145 М.

– Хеликоптер Х-145 М је за Војску Србије један велики технички искорак. Има много електронске опреме и један врло изузетан ауто пилот који му даје могућности које ми до сада у Војсци нисмо имали. Захваљујући његовом врло прецизном ауто пилоту он може да дуготрајно и презизно одржава место па је пилот потпуно растерећен.

Позиција се одржава прецизно, може да лети у свим метеоролошким условим, има велики долет, могућност да превезе укупно 10 путника. Један је од ретких хеликоптера у свету са којим можете у склучају отказа једног мотора да потпунио безбедно наставите лет на само једном мотору”, нагласио је потпуковник Живадиновић.

Додао је да могућности ове летелице превазилазе могућности пилота, као и да има широк спектар употребе.

– Један сам од ретких људи који је имао срећу да лети на хеликоптеру које изашао из фабрике. Пилоти чекају цео живот да полете на новом хеликоптеру. Мени је ово други пут, имао сам срећу да пре две године полетим на Ми-17 који је стигао из Русије – истакао је потпуковник Живадиновић.

Говорећи о обуци пилота и техничара он истиче да је обука изазована и да се сви труде да је савладају што боље.

 

Извор: Tanjug

Loading...
loading...
loading...