Издвајамо Србија

ВОЗАЧИ, БУДИТЕ ОПРЕЗНИ! Ако летње гуме не замените ЗИМСКИМ можете да очекујете казне у ова ДВА СЛУЧАЈА, чак и ЗАТВОР!

Од 1. новембра возачи у Србији требало би да на својим возилима имају зимске гуме, али због неочекивано високих температура за ово доба године, многи возачи се још нису одрекли летњих. Зато постављају питање, хоће ли бити кажњени уколико учествују у саобраћајној несрећи, возећи по сувом асфалту и са летњим гумама или да ли ће уопште бити кажње ако замену нису извршили.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја подсетио је да закон налаже возачима да на аутомобилима имају зимске пнеуматике од 1. новембра до 1. априла, само ако се на путу налазе снег лед и поледица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он свакако саветује коришћење зимских гума у овом периоду, и уколико је суво време, како их падавине не би изненадиле, а ваља имати у виду и да летњи пнеуматик губи својства на ниским температурама, од седам степени наниже.

Временска прогноза улази у записник

Окановић је навео да нема места беспотребном страху, имајући у виду да је уобичајена пракса саобраћајне полиције да током увиђаја након саобраћајне несреће, убележи и околности затечене на лицу места, у којима се несрећа и догодила. То подразумева и видљивост на путу, као и да ли је коловоз сув, мокар, блатњав, прекривен снегом…

Дакле, ако узмемо као пример данашње временске услове, осигуравајућа кућа нема разлога да не исплати штету до које је дошло током саобраћајне незгоде, имајући у виду да је полицијски записник доказ да се несрећа десила при сувом, топлом и ведром времену.

Ипак, Окановић је навео да у две ситуације возач може бити кажњен, уколико вози са летњим гумама, и обе подразумевају услове вожње у којима су на коловозу снег, лед или поледица.

Летње гуме су по снегу техничка неисправност

– Ако су на коловозу снег, лед или поледица, а аутомобил нема сва четири зимска пнеуматика на којима је дубина шаре бар четири милиметра, возило се категорише као технички неисправно. Закон о обавезном осигурању у саобраћају (ЗООС), наводи: „ако је штета настала због тога што је моторно возило било технички неисправно, а та је околност возачу возила била позната“, обавеза друштва за осигурање да штити власника моторног возила није апсолутна – каже Окановић.

Дакле, ако је возач био свестан да се упушта у саобраћај технички неисправним возилом, та неисправност је довела до несреће, и управо тај возач је изазвао несрећу, биће папрено кажњен.

– У оваквим случајевима, штете су милионске – каже Окановић.

Када још може да буде кажњен

Друга ситуација у којој ће бити кажњен возач са летњим гумама, не подразумева да је управо тај возач скривио саобраћајну несрећу, али поново подразумева коловоз прекривен поледицом, снегом или ледом.

У таквој ситуацији, возач неће бити кажњен за саобраћајну несрећу, већ ће му само бити наплаћена казна зато што нема зимске пнеуматике у условима који их изискују, једнако као да је заустављен током рутинске контроле.

Иде се и у затвор

Казне за оне који изазову удес или учествују у њему, а немају зимске пнеуматике, износи и до 45 дана затвора, док се новчана казна креће од 6.000 до 20.000 динара за физичка лица, а за правна лица од 100.000 до 800.000 динара.

 

Извор: Blic.rs