Србија

Вучић најављује смене: Нисам задовољан, одговараће

Председник Србије Александар Вучић је на седници Владе одржаној са представницима Срба са КиМ жестоко критиковао рад појединих министарстава и најавио смену директора јавних предузећа.

Предмет критике, како наводи Блиц, било је првенствено назадовање наше земља за пет места, на 48. на „Дуинг бизнис листи“, а на којој су земље рангиране по лакоћи пословања.

„Вучић је на седници Владе рекао да није задовољан неким активностима и радом појединих сектора у оквиру Министарства енергетике и Министарства привреде око листе и да је тај посао морао да се уради много брже и боље. Реч је, између осталог, о брзини добијања прикључка за електричну енергију, али и о томе да Закон о стечају није како треба одговорио око решавања банкрота“, навео је саговорник листа.

Вучић је најавио, како се преноси, да ће због тога да одговарају и поједини директори јавних предузећа, јер је на њима било да предупреде пропусте, није штедео ни неке секторе поменутих министарстава, ове године „зашкрипело је око олакшавања пословања“.

Према речима саговорника Блица, Вучић се у том контексту осврнуо и на рад Зоране Михајловић, која у Влади води ову листу.

„Председник Србије рекао је министарки Михајловић да ако води листу, да је морала тиме да се бави и да је требало да буде посвећенија. Листа је важна јер одлуке о томе у коју ће земљу доћи, инвеститори доносе захваљујући и овом извештају Светске банке“, навео је лист.

„Није довољно само рећи ’нисмо задовољни‘, могли смо боље, мора да се одмах крене у то да се позиција Србије на тој листи поправи. Одговорни иду около и објашњавају да је проблем методологија Светска банке, јер ефекте прописа оцењује до јуна. Све те кључне реформе почеле су да се примењују касније, а сви су морали да имају на уму принцип по коме се та листа прави. Ми их нисмо имали, прве свега у побољшању прописа важних за инвеститоре“, каже један од саговорника листа.

Вучић је оценио и да посвећеност неких директора јавних предузећа није била довољна и због тога извор Блица каже да не треба искључити ни могућност смене неких од њих, пре свега губиташа, који црпе новац из буџета.

„Напредовање на ’Дуинг бизнис листи‘ и реформе везане за пословање су различите ствари, али се не треба изненадити ако Вучић буде одлучио да замени оне директоре који су губиташи, али и оне који нису указали на практичне проблеме инвеститора за добијање одређених дозвола за рада“, преноси лист.

Да има места да се позитивно послује показује и то што су неки губиташи постали предузећа која доносе новац држави. Сем таквих директора, на удару би могли да се нађу и они који злоупотребљавају функцију зарад личне користи, поручио је извор Блица.

 

Извор: rs.sputniknews.com