Издвајамо Србија

ВУЧИЋ О КОСОВСКОЈ КРИЗИ: Албанци ће изазвати катастрофу великих размера, Кфор нас је слагао, више им не верујемо

Фото: Јутјуб

Повуците своје варварске тарифе и одмах ћемо разговарати, поручио је вечерас председник Александар Вучић после седнице са премијерком и свим министрима Владе Србије.

Онемогућавање трговине са Косметом представља најзначајнији покушај дестабилизације Србије, и ми смо због тога имали састанак, рекао је председник Србије Александар Вучић после састанка са министрима у Влади Србије, сазваног поводом јутрошњег упада РОСУ на север Косова и хапшења Срба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Увођење такси је антицивилизацијски чин, кршење слободе кретања, роба, капитала и услуга. Оно што су урадили, то су учинили из нама непознатих разлога, и то правдају тобожњом агресијом Србије на КиМ, а за то су добили подршку појединих земаља западних сила“, рекао је председник Вучић и напоменуо да за то имамо и конкретне потврде.

Ми, каже председник, треба да договоримо како ћемо координирати наше будуће акције и, најважније, како ћемо да помогнемо нашем народу на КиМ.

Хистеријан у Приштини не престаје, они су нас оптужили за неуспех у Интерполу, рекао је Вучић.

„Они Србију окривљују због тога што је победила у гласању за Интерпол. Они нама ни БиХ немају шта да замере. Гледац́емо да заједно са БиХ координишемо активности. Очигледно је да хистерија у Приштини не престаје. Оптужили су нас за Интерпол, иако ми нисмо тражили никакво гласање за Интерпол. Рекли смо им да не траже улаз у организације, то мора да буде део нашег договора. Изјава Рамуша Харадинаја није нимало случајна. Харадинај је то прочитао с папира који је неко други ставио на његов сто. У Приштини су дали бесу да ц́е да издрже до краја са таксама. Харадинај се хвали да су постали држава 100 одсто. То је за њих нека шала и игра“, рекао је Вучиц́.

„А да су у томе имали и подршку неких на западу, јасно нам је било након разговора с амбасадорима, јер, како смо схватили они Србију криве због тога што Косово није примљено у чланство“, рекао је Вучић и додао „Ни за шта друго нас не криве“.

„Харадинај и Тачи раде заједно и синхронизовано“, додао је Вучић.

„Они се играју са Косовом. То је за њих прича за политичку употебу и ништа их друго не интересује. Ми постављамо питање зашто је Хашим Тачи и оно мало што су Срби добили друштвене имовине, њима одузео мерама. Јуче смо кренули са упозорењима да ће све оно што раде изазвати катастрофу великих размера. Имајући у виду њихову одлучност да гурају до краја, ми морамо да се припремимо на дуготрајну борбу нашем народу која неће бити ни лака, ни једноставна ни јефтина“, рекао је Вучић.

Српски председник је рекао да је упозоравао да ц́е потези Приштине довести до катастрофе.

„Њихов покушај изласка ц́е бити следец́и: Да седну с нама да разговарају, па да ми прихватимо 10%. Не пада нам на памет. Друго је да прихватимо захтеве у енергетици. Трец́а идеја је да ми нешто учинимо нешто за Приштину и спасемо им образ. Србија нец́е пристати на нове уцене. Повуците дивљачке, варварске тарифе. Кад их повучете, разговарац́емо. Глупи смо, али нисмо толико глупи“, рекао је Вучиц́.

Вучић је упитао да ли је данас решено убиство Оливера Ивановиц́а и закључио да није.

„Ово је имало троструки ефекат. Прво да се говори о спаљивљању кекса који је извршио агресију на њихову теротирију, па да се говори о њима као борцима против криминала. А онда су ухапсили Сашу Ц́урчиц́а, који је крив јер им је добацивао на улици, па су убили бога у њему. Зато не можемо да га видимо“, рекао је Вучиц́.

„Њихова намера је да сваки отац и мајка кажу: ми ово можемо да трпимо, што наша деца то да трпе. Свима којима су упадали, упадали су пред децом“, каже Вучиц́.

Према његовим речима циљ је да Срба нема на Косову Метохији.

„Наш народ нец́е бити гладан ни жедан, ма колико да буде потребно новца, нац́и ц́емо решење за наш народ на КиМ“, рекао је Вучиц́ и поручио да Србија у овој борни нец́е изгубити.

Вучић: И ко је говорио истину јуче, ја или КФОР

И ко је говорио истину – ја или Кфор, запитао је вечерас председник Александар Вучић, истичући да је Србија имала и има информације шта Приштина предузима, и то, како је истакао, уз подршку појединих западних фактора.

Вучић је рекао да је он јуче, током састанка са представницима Срба са КиМ у Београду, упозоравао на кретање трупа на север Косова, ка Косовској Митровици, али да су људи веровали ономе што је Кфор говорио, супротно његовим информацијама.

“Нисмо ништа јуче измислили. Гледам фотографије, гледам њихове камионе у покрету, наши људи их сликају и снимају. Да би у Србији рекли “тачно је оно што је Кфор рекао“. Ко је говорио истину – ја или Кфор? Јесу ли њихове снаге биле на три минута од Митровице или нису?“, запитао је Вучић.

Он је јутрос на састанку са амбасадором Русије у Београду истакао да Београд више нема разлога да верује у мисију Кфора на КиМ, односно у НАТО.

На питање да ли очекује смиривање, Вучић је рекао да је Приштина рекла да ће ово трајати док не дође до признања независности или рушења власти у Београду.

– Сада ће да траже начине како да додатно унизе Србију, јер како нам је рекао један важан службеник, „ви сте их сами наљутили победом у Интерполу“.

Вучић каже да је с представницима НАТО-а данас разговарао начелник генералштаба генерал Милан Мојсиловиц́.

„Јесу нас слагали да није било покрета јединица? Шта још да урадим? Да им се извињавам што су нас слагали? Упињали су се да покажу да смо лажови. Требало је само неколико сати да се види ко је стварно лажов“, рекао је Вучиц́.

Председник Вучиц́ од јутрос је имао низ састанака са шефовима српских безбедносних снага, као и амбасадорима Кине и Русије. Вучиц́ је данас телефоном разговарао и са европским комесаром Јоханесом Ханом, све у светлу најновије кризе на Косову и Метохији након хапшења четворице Срба.

Београд мора да разговара са Приштином, све друго води у катастрофу

Вучић је изјавио вечерас да ће Београд увек морати са Приштином да разговара, јер, без разговора, како каже, све води у катастрофу.

„Мораћемо да разговарамо, и ја се разговорима са Приштином радујем“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли после „максималног заоштравања ситуације“ од стране Приштине види простор за наставак дијалога.

Председник је то рекао у Председништву након састанка са министрима у Влади Србије, сазваног поводом јутрошњег упада РОСУ на север Косова и хапшења Срба, али и подизања таксе на 100 одсто на српску робу.

Срби ће једног дана да жале за разграничењем

Председник Србије Александар Вучић констатовао је да је сада јасно да од разграничења између Срба и Албанаца нема ништа и оценио да ће Срби једног дана жалити за тим решењем.

„Разграничење је било моја идеја, али сад је јасно да нема ништа од тога. Срби ће једног дана да жале за тим. Видите да не можемо да се договоримо да се укуну таксе, а камоли о много озбиљнијим темама, као што је разграничење“, рекао је Вучић.

А на питање о Хардинајевој изјави да ће таксе бити на снази, све док Србија не призна Косово или ће власт у Београду бити рушена на улици, он је рекао да то није Харадинајева идеја и да зна ко стоји иза тога и чија је то идеја.

На питање да каже ко је то, Вучић је рекао да су сви разумелиу ко је то, и да он неће то да каже:

„Не, сачекаћу, јер они ће мени већ да кажу “зашто сте нас оптужили“, а ја ћу да их питам “како сте се препознали““.

Након председника Вучића окупљенима се обратила и премијерка Србије Ана Брнабић.

– Ми нећемо и не смемо да наседамо на провокације и то је била једна од првих ствари о којим смо јутрос разговарали. Стабилност је најважнија и она је на првом месту. У име Владе Србије могу да кажем да ћемо по сваку цену чувати стабилност осим по цену живота наших људи на Косову и Метохији.

– Ми не водимо исту политику какву води Приштина. То су два паралелна универзума и то је тешко разумети и објаснити. Даћу вам конкретан пример. Јутрос, док су они упадали људима у куће наоружани и мучили и малтретирали људе и њихове породице, ми смо се јутрос спремали да положимо камен темељац за научно-технолошки парк у Нишу. То је та различита политика, то су ти различити приоритети.

Ми не смемо да наседамо на провокације, и о томе смо разговарали јутрос. Стабилност је на првом месту за Србију и за цео регион. У име Владе Србије ћемо по сваку цену чувати стабилност, осим по цену живота и безбедности наших људи на Косову, и надамо се да се то неће довести у питању. Ми ћемо се позивати на право и споразуме који у цивилизованом свету не могу да се крше, рекла је Ана Брнабић.

– Тешко је разумети и објаснити то што се дешава у Приштини и дати на то конкретан одговор. Јутрос кад су они упадали људима у куће и малтретирали их, ми смо се јутрос спремали да положимо камен темељац за научно-технолошки парк у Нишу. То је та различита политик аи различити приоритети. На дан кад су они донели одлуку да подигну таксе, ми смо у Новом Саду одлучивали и гласали која ће бити културна престоница Европе. Ви разумете колико смо миокренути будућности, а колико они воде ретрорадну политику. Ми живимо и размишљамо у 21. веку и онда иимамо политку и 19. века. МИ ћемо и даље бити мирни и прибани и наставити да паелујемо на међународну правду. Позиваћемо ЕУ да конкретно реагује на кршење ССП-а и ЦЕФТА, рекла је Ана Брнабић.

Председник Вучиц́ од јутрос је имао низ састанака са шефовима српских безбедносних снага, као и амбасадорима Кине и Русије. Вучиц́ је данас телефоном разговарао и са европским комесаром Јоханесом Ханом, све у светлу најновије кризе на Косову и Метохији након хапшења четворице Срба.

Састанак са министрима је завршен.

Чланови Владе Србије и премијерка Ана Брнабић стигли су у Председништво Србије, где разговарају са Вучићем.

Председник Вучић од јутрос је имао низ састанака са шефовима српских безбедносних снага, као и амбасадорима Кине и Русије, а телефоном је разговарао са европским комесаром Јоханесом Ханом, све у светлу најновије кризе на Косову и Метохији након хапшења четворице Срба.

Због актуелних дешавања на Косову и Метохији премијерка и неколико министара, као и градонацелник Београда отказали су своје за данас најављене активности.

Подсетимо, Шиптарски специјалци из јединице РОСУ са више од 40 возила заузели су у току ноћи стратешке пунктове у северној Косовској Митровици и ухапсиле четири особе српске националности.

Под изговором да трагају за осумњиченима за убиство Оливера Ивановића, РОСУ је упао на север.

Извор: Ало.рс