Србија

Желе да прогурају Косово у Интерпол да би доказали да је нормална држава као и свака друга: Зечевић открива албанске мотиве

– Највероватније да би њихово чланство у Интерполу служило само за злоупотребе, за прогон српских полицајаца и војника који су учествовали у операцијама на Косову, за прогон Срба – рекао је Зечевић

Постоје добре шансе да Косово не уђе у Интерпол, изјавио је данас Слободан Зечевић из Института за европске студије и додао да има више разлога за то, а да је један од њих што Косово није примљено ни у УН.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Најчешће је пријем у УН касније последица уласка у ове друге међународне организације као што су Интерпол и Унеско – рекао је Зечевић.

Он је гостујући на РТС-у као изузетак навео Палестину која је примљена у УН не као држава чланица, него као посматрач, али је на основу тога касније имала аргументе да буде примљена у Интерпол и поред противљења САД и Израела.

– Други аргумент је сам начин пријема у Интерпол. Потребна вам је двотрећинска већина али од изражених гласова, оних који гласају тог дана. Значи, ако неке државе које су против косовске независности не уђу у салу и не гласају, то је за нас велики минус – објаснио је Зечевић.

Како каже, у том смислу је битно лобирање и разговори да државе које не признају Косово буду на седници и да гласају у складу са својим ставом.

– Ако имате у виду да је око 192 чланице УН, можда нешто мало више Интерпола, значи 85 до 87 је против признања и то далеко од двотрећинске већине – оцењује Зечевић.

Ом каже да постоје и политички аргументи јер један део држава које су признале независност Косова сматра да би се побољшала борба против тероризма, трговине наркотицима и осталих облика криминала ако би Косово било примљено у Интерпол.

– Они желе да да прогурају Косово у Интерпол да би доказали да је Косово нормална држава као и свака друга. То је проблем – нагласио је Зечевић, истичући да је то у супротности са Резолуцијом 1244.

Он оцењује и да би чланство у Интерполу косовски Албанци највероватније политички злоупотребили у потпуно друге сврхе.

– Постоји претпоставка с обзиром да косовски Албанци могу и овако да се боре против организованог криминала и да имате озбиљну везу између организованог криминала и те некадашње ОВК и суштини они би могли да злоупотребљавају и највероватније да би њихово чланство у Интерполу служило само за злоупотребе, за прогон српских полицајаца и војника који су учествовали у операцијама на Косову, за прогон Срба – рекао је Зечевић.

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug