Православље

Ако желите да се решите свих мука данас, изговорите ОВЕ РЕЧИ Светом Теодосију(ВИДЕО)

Теодосије је био узвишен пример живота свим монасима, пример у труду, молитви, посту, бдењу и у свиа хришћанским добрим делима

Свети Теодосије Велики рођен је у области Кападокије од честитих родитеља. Као младић посетио Симеона Столпника, који га је благословио, и прорекао велику духовну славу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С кадионицом, у коју је ставио хладан тамјан, Теодосије је тражио место где би се настанио и основао манастир, и заустави се онде где се угљевље разгори само од себе.

Ту се настанио и отпочео са подвизима. Ускоро се скупило око њега много монаха разних језика. Зато је саградио по једну цркву за сваки језик, те се тако истовремено служило и појала слава Божја на грчком, јерменском, грузијском итд.

Трпеза је била заједничка за све, заједничка и сва имовина, заједнички труд, заједничко трпљење а неретко и – гладовање.

Теодосије је био узвишен пример живота свим монасима, пример у труду, молитви, посту, бдењу и у свиа хришћанским добрим делима. И Бог га је обдарио даром чудотворства, молитва му је била на на уснама дању и ноћу.

Умро је (529. године), када је имао 105 година.

Његова молитва гласи овако:

“Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте.
Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Теодосије оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше”.

Извор:Телеграф.рс/Србија Јавља