Издвајамо Србија

АЛБАНЦИ ИСПАДАЈУ СМЕШНИ! Ово је РАЗЛОГ због ког ће тзв. Војска Kосова остати САМО НА РЕЧИМА!

Фото: Pixabay.com
Фото: Pixabay

Некадашњи шеф економске јединице у Међународној цивилној канцеларији на Kосову, Андреа Лоренцо Kапузела сматра да је питање тзв. косовске војске лингвистичко,односно семантичко, јер као он тврди, Kосово сада нема војску, нити ће је добити 14. тог децембра.

– Kолико тенкова они имају? Да ли имају ваздухопловне снаге? Да ли имају бомбардере, да ли имају ракете? Kолико ја знам не. Ако се то усвоји 14. децембра они ће рећи својим грађанима – ми имамо војску, али то су само речи – каже Kапузело.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он истовремено упозорава да ће Албанци ако формирају војску прекршити свој устав, а тако и један важан елемент који је гарант за српску заједницу на Kосову, а то је вето на промене тзв. косовског устава на било шта што би могло да угрози српске интересе на Kосову.

– Мислим да ће се међународна заједница заложити за ово и да неће допустити кршење гаранција дате Србима на Kосову. Мислим да ЕУ и међународна заједница неће дозволити да Kосово прекрши сопствене устав на тако важном питању – закључује он.

Kапузела истовремено не очекује ни брзо решење косовског проблема и то доводи у директну везу са чињеницом да су, како каже, европске интеграције све даље и неизвесније, а то је,сматра, и разлог због кога Приштина нема шта да понуди Београду у замену за признања независности.

– Не видим да је ово повољан тренутак за постизање споразума, иако неке стране то сада форсирају. Једину промену коју сада уочавам у односу на период пре 5-10 година је да Kосово има знатно мању политичку подршку од стране Запада – истиче бивши европски представник на Kосову.

Он каже да Запад сада нема разлога да се претвара да је самопроглашено Kосово успешна прича, и да такав став може водити ка смањењу преговарачке позиције тзв. Kосова са Србијом.

– Мислим да је добро што актуелни предлози као што је размена територија или разграничење нису отишли превише далеко, јер сам ја скептичан на ове планове – каже Kапузела.

Он истовремено оцењује да се на примеру повећања такси за српску робу показује да ЕУ покушава да остане медијатор, неутралан играч у преговорима између Kосова и Србије.

– Видећемо да ли ће такав резултат довести до резултата – каже Kапузела који потез Приштине о повећању такси види као одговор на резултате гласања у Интерполу.

– Мислим да је гласање у Интерполу био последња епизода у дугорочним фрустрацијама на Kосову. Неучлањења Kосова у Интерпол, Унеско, па чак и повлачења признања од стране неколико држава је све водило у овом смеру – појашњава он.

Истиче да су ове мере Приштине веома погрешне и да оне заправо штете Kосову и њиховим грађанима и каже да не мисли да ЕУ у овом случају нема моћ, односно да је питање – постоји ли јединство ЕУ око овог проблема.

– Ако је ЕУ спремна да заузме јединствен став, она може да постигне резултат – сматра он, али скреће пажњу да земље које су признале независност Kосова нису заинтересоване за решење проблема, јер ту одлуку сматрају унутрашњим питањем Приштине.

На питање да је повлачење такси у директоној вези са захтевом Приштине за визну либерализацију, Kапузела, објашњава да ЕУ није обећала визну либерализацију за тзв. Kосово са конретним датумом.

Датуми су саопштавали само политичари на Kосову који осечају притисак својих грађана и друштва по овом питању. Ово је можда најважније политичко питање које ставља у неповољан положај косовске политичаре између њихових грађана и Брисела који је скептичан или одбија да омогући визну либерализацију из бројних разлога – оцењује он.

Међутим, Kапузела сматра да би било добро да се визна либерализација искорист као услов косовским политичарима да повећају одговорност за оно што се дешава на тзв. Kосову.

Извор: Srbijadanas.com