Издвајамо Србија

АЛБАНЦИ НА КОСОВУ МАРШИРАЈУ СА ДУГИМ ЦЕВИМА?! Ако нападну наш народ на КиМ – СРБИЈА ИМА СПРЕМАН ОДГОВОР!

Србија има спреман одговор уколико после формирања тзв. војске Косова на било који начин буде угрожена безбедности Срба у покрајини или им запрети опасност од новог погрома, изјавио је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Желимо да разговарамо, да економски напредујемо, а не да размишљамо о рату, али је сигурно да Србија неће стајати са стране и мирно посматрати нападе на свој народ. Искрено се надам да су тога свесни, пре свега, у оном делу међународне заједнице који подржава косовске Албанце, поручио је Стефановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он каже да информације са терена показују да тренутно не постоји непосредна опасност по Србе на северу Косова и Метохије, али да ипак, чак шест инцидената када су припадници РОСУ упадали на север, показује да, када је реч о лидерима косовских Албанца, не можете никада бити потпуно сигурни шта ће урадити следеће.

– Пажљиво пратимо дешавања и имамо спреман одговор за сваки сценарио – истакао је Стефановић.

Он је поновио да је за Србе је неприхватљиво присуство било какве наоружане албанске формације на северу, јер то има за циљ само застрашивање Срба и показује да Албанци не поштују потписане споразуме.

– То је срамота, не само за Приштину него и за ЕУ која је била гарант тих договора. Људи наоружани дугим цевима, у оклопним транспортерима не смеју без сагласности Кфора и локалне заједнице Срба да буду присутни на северу. То је договор, сва друга објашњења, попут тих да РОСУ сме, а други не смеју, бесмислена су – додао је Стефановић.

Упитан хоће ли 2019. бити година у којој ће бити решено косовско питање, он је рекао да је тешко говорити о томе када не можемо да се договоримо ни о најпростијим стварима, као што је слободан проток људи и робе.

– Приштинске власти одлучиле су да нам у 2018. покажу да их, суштински, Европа не занима, нити вредности које она гаји. Зато, у ситуацији кад немају ништа нормално да понуде ни Србима ни Албанцима на КиМ, они иду ђоном, методама које су незамисливе било где у Европи. Међутим, када погледате профил људи који управљају институцијама у Приштини, нисмо ни очекивали да се покажу као велики Европејци. То све указује да ћемо веома тешко доћи до било каквог решења у 2019 – рекао је министар Стефановић.

На питање колико је реално да евентуални договор иде у правцу разграничења, које би подразумевало неку врсту поделе Косова, он је указао да је покушај председника Вучића да се разговара о било каквом решењу за КиМ дочекан је „на нож“ и од ЕУ и од косовских Албанаца и у делу наше јавности.

– Нису ни чули шта Вучић нуди, а одбили су, чиме поручују да заправо неће ништа да решавају. Као дугогодишњи пријатељ, саветовао бих му, ако је то оно што неки желе, да не ради ништа и пусти да то остане као терет некоме другом. Србија, истина, од тога не би имала ништа, али би он бар скинуо велики терет са себе. Али, он се прихватио тога, и поред напада са свих страна, и ради нешто што може да му донесе само политичку штету јер не постоји то решење којим ће људи у Србији бити задовољни. А да не говорим о томе да решење морају да верификују неке велике силе које нису на нашој страни. Илузорно је мислити да можемо да се сукобимо са целим Западом и да из тога изађемо као победници – каже Стефановић.

Он је, такође, рекао да су стране службе појачале активности у последњих годину дана у целом региону и то се види на сваком кораку.

– Различити су начини на које разне силе са различитих страна покушавају да остваре одређене интересе, од контакта са појединцима до утицаја на различите групе у појединим земљама. Некада се и само “накаче“ на постојећа дешавања, не иницирају их, већ их усмере у једном или у другом правцу – додао је Стефановић.

Он је, на конкретно питање да ли су се Британци јаче активирали на овим просторима, рекао да „није реч само о њима, све службе су се јаче активирале“.

– На територији централне Србије нема драматичног, агресивног деловања, јер је наш безбедносни апарат способан да то открије. Али је видљиво да су службе разних држава своје активности интензивно усмериле на АП КиМ, БиХ и Македонију – истакао је Стефановић.

За тврдње да у Србији делује неколико стотина албанских шпијуна, он је рекао да су претеривања, „што не значи да ми нисмо били опрезни у претходном периоду“ и додао да наше безбедносне агенције и службе веома успешно контраобавештајно делују „и нема страха да ће неко деловати, а да ми то не знамо“.

На питање ризикују ли Вучић и власти у Србији неку обојену револуцију ако не спроведу читав низ захтева Запада у вези са КиМ и сарадњом са Русијом, Стефановић каже да се у Србији власт осваја и мења на изборима, мирним путем.

– Чуо сам претње од оних који организују протесте да би могли да прерасту у нешто што има елементе насиља. Појединци су претили и украјинским сценариом у Србији. Ниједан насилни сценарио ниједном народу није донео ништа добро. Можда јесте појединцима, који себе виде у министарским фотељама или на местима где се управља новцем, али грађанима свакако не – додао је он.

 

Извор: Тањуг