Русија Србија

АЛБАНЦИ У НАЈВЕЋОЈ ПАНИЦИ ДО САДА: Њихов страх се зове Владимир Путин, а ево шта им поготово смета!

Наводи се и да је Русија у Србији формирала „наводно хуманитарни центар“, за који САД тврде да представља покриће за шпијунажу

Kосовски медији, помало панично, преносе текст америчке агенције Блумберг, у којем се описује како се, практично, кључеви за решење односа Београда и Приштине не налазе у САД него у рукама руског председника Владимира Путина.

У тексту под насловом „Држати Балкан ван Путиновог домашаја“ оцењује се да би ово требало да буде време оптимизма за државе бивше Југославије, али тврди да су добре вести на Балкану непожељне за руског председника, јер, тврди, значе јачање веза тог региона са западном Европом.

У том смислу, Блумберг подсећа да је Црна Гора постала 29. чланица НАТО-а, да Македонија ради на решавању спора са Грчком око имена, да су у БиХ ове године мирније протекли општи избори у односу на 2014, те да напредују мировни преговори о Kосову, иако се не одржавају регуларно.

„За Владимира Путина, међутим, све то су нежељене вести, одражавајући, као што чине, стабилизацију Балкана и јачање његових односа са Западном Европом. Руски председник сматра да је то што западне земље пригрљују Балкан део напора да се окружи Русија и лиши свог мјеста светске силе. Москва зато чини све напоре да стане на пут томе“, тврди Блумберг.

У тексту се помињу наводне акције Русије за које се тврди да представљају проблем за Европу и Балкан, јер дестабилизују југоисточни дио континента, те се указује на кораке које би ЕУ требало да направи.

Kао један од њих помиње се да би ЕУ требало да охрабри мировне преговоре између Београда и Приштине тиме што ће помоћи да се реши неслагање две стране око контроверзних нових такси на увоз робе, а да би можда могла и да финансијски подржи фонд за процес помирења, као што је учинила за Северну Ирску.

Блумберг, наиме, тврди да је Путин помогао Милораду Додику да победи на изборима и да добије једно од три места у Предсједништву БиХ тиме што се састао са њим уочи избора, да је руска хакерска група Фанцy Беар наводно покушала да изврши сајбер напад на црногорско Министарство одбране, те да је „руска кампања ширења дезинформација“ помогла мањој излазности на референдуму о имену Македоније.

Наводи се и да је Русија у Србији формирала „наводно хуманитарни центар“, за који САД тврде да представља покриће за шпијунажу.

Блумберг, међутим, оцењује и да је Европа „ненамерно ојачала утицај Русије држећи балканске земље у лимбу због чланства у ЕУ“.

У том контексту, напомиње да би Србија и Црна Гора могле да се придруже ЕУ већ 2025. године, али оцењује да изгледа да се европским лидерима не жури да реагују.

Блумберг тако подсећа да је француски председник Еммануел Макрон недавно рекао да би било какви изгледи за проширење ЕУ-а требало да се одгоде на неодређено вријеме док не дође до „продубљења и бољег функционисања Европске уније“.

Агенција оцењује и да је амерички председник Доналд Трамп само погоршао ствари ове године када је Црногорце назвао „веома агресивним“ народом, чиме је и довео у питање да ли би САД требало да бране ту чланицу НАТО-а од евентуалне инвазије.

Блумберг сматра да би Европа могла да уложи напоре и супротстави се „руској пропаганди“ и бори против корупције владе, као што су САД учиниле са пакетом од седам милиона долара прошле године.

Агенција оцењује и да би НАТО могао да подели са балканским државама своју стручност у борби против хакерских напада, као и да би могао да организује велике војне вежбе и вежбе за смањење последица катастрофа и са земљама које нису чланице Алијансе, а не само са Црном Гором.

„Kоначно, не треба потценити значај званичних посета високо позиционираних европских и америчких званичника. У борби против руске пропаганде, сваки вид моралне подршке Запада је веома користан. Kако би наставио напредак ка миру и стабилности, Балкану требају уверења да их Европа и САД неће оставити рањивим на Путинове манипулације“, закључује Блумберг.

 

Извор: Espreso. rs/Gazetaexpress.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

децембар 2018.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31