Србија

АМБАСАДОР УКРАЈИНЕ ПОРУЧИО СРБИЈИ: Ми вас подржавамо, а ви гласате против нас

Украјински амбасадор у Србији Олександер Александрович изјавио да Украјина сматра да „није добро“ што је Косово усвојило законе о трансформацији КБС.

Али истовремено критикује Србију зато што је јуче у Генералној скупштини УН гласала против Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ми кажемо да то није добро, ми не подржавамо формирање војске Косова, јер ми не признајемо Косово као независну државу. Дакле, треба да се поштује Резолуција 1244 Савета безбедности УН“, казао је Александровић.

Он је објаснио да „став Украјине по овом питању произлази из званичног става Украјине“. „А то је да ми не признајемо једнострану независност Косова. Ми кажемо да је Косово суверени део територије Србије“, рекао је Александровић.

Он је истовремено, на прес-конференцији, раније у Београду, замерио Србији то што је јуче у Генералној скупштини УН опет гласала против Украјине.

Украјински амбасадор наводи да је у јулу, током посете председника Украјине Петра Порошенка Београду, „постигнут џентлменски договор да не гласамо једни против других“, а Србија је јуче, каже, била једна од 19 земаља које су гласале против резолуције, изнете на предлог Украјине, против милитаризације Крима и Азовског и Црног мора.
„Србија је могла барем да се уздржи“, рекао је Александрович.

Он је додао да је резолуција, у којој се наводи да присуство руске војске на Криму противречи националном суверенитету, политичкој независности и територијалном интегритету Украјине и осуђује Русија због тога што је изградила мост преко Керчког мореуза, усвојена захваљујући гласовима 66 земаља.

„Не разумемо, нажалост, потез Србије. А ми смо гласали против чланства Косова у Интерполу“, рекао је Александровић и поручио да Украјина „конкретним корацима доказује то што не признаје независност Косова“.

Он је такође навео да Кијев „није срећан“ што се Србија није прикључила међународним санкцијама против Русије, мада, каже, „разуме“ да је то због великог обима српско-руске трговинске размене.

 

Извор: Танјуг