Србија

„АНТИСРПСКЕ МЕРЕ КОЈЕ УГРОЖАВАЈУ МИР!“ Огласили се АМЕРИКАНЦИ због скандалозних НОВИХ ТАКСИ ПРИШТИНЕ!

Фото: Јутјуб

Америчка агенција АП пренела је да је председник косовске привредне коморе Сафет Герџалију упозорио да ће купци на KиМ трпети последице виших цена, након одлуке Приштине да прошири таксе од 100 одсто и на робу страних компанија које имају погоне у централној Србији и БиХ.

АП указује да вредност увоза робе из централне Србије на KиМ износи око 400 милиона евра годишње и истиче да је Гержалију рекао да већину тог увоза чини међународно брендирана роба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Агенција наводи да се очекује да ће најновија одлука Приштине утицати на, између осталог, аутомобилске производе, храну, грађевински материјал и компјутарске уређаје, као и на популарне компаније.

АП цитира и директора Kанцеларије Владе Србије за KиМ Марка Ђурића, који је рекао да најновији потез Приштине „показује да Албанци нису искрени када говоре да желе нормализацију односа“.

Агенција наводи и да је Ђурић оптужио Приштину да покушава да изазове „ескалацију тензија“.

– Оно што они раде је чисто лудило – преноси АП Ђурићеве речи.

АП истиче и да су српски представници на KиМ позвали међународну заједницу да реагује на најновији потез Приштине, упозоривши да се ради о „антисрпској“ мери која угрожава Србе на KиМ и мир у региону.

Агенција подсећа да је одлука Приштине још у новембру ове године да уведе таксе од 100 одсто на робу из централне Србије довела до пораста регионалних тензија и истиче да је Приштина тада поручила да неће укинути таксе док Београд не призна њен суверенитет и прекине да спречава њено чланство у међународним организацијама.

АП напомиње и да је ЕУ позвала Приштину да повуче ту одлуку.

Преноси и да се самозвани премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај „пожалио због недостатка акције високих званичника ЕУ“, након што је Србија затражила од неколико земаља да повуку признање Kосова.

Претходно је британска агенција Ројтерс известила о одлуци Приштине да прошири таксе од 100 одсто на робу страних компанија које имају погоне у централној Србији, оценивши да је реч о повећању притиска на Београд како би прекинуо с дипломатском кампањом за повлачење признања Kосова.

Ројтерс наводи да је Београд тај потез назвао „лудилом“, док га је косовски премијер Рамуш Харадинај правдао речима да је кампања повлачења признања од стране неких држава била „акт агресије“.

Британска агенција преноси и да су јој косовски званичници, које не именује, поптврдили да је „неколико земаља повукло одлуку о признању Kосова“.

 

Извор: Tanjug