Издвајамо Свет

БЕРЛИН ОКРЕЋЕ ЛЕЂА ВАШИНГТОНУ: Немачка неће дозволити постављање НОВИХ НУКЛЕАРНИХ РАКЕТА НА СВОЈОЈ ТЕРИТОРИЈИ!

Немачка ће се супротстављати распоређивању ракета средњег домета са нуклеарним бојевим главама у Европи, ако се раскине Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, изјавио је немачки министар спољних послова Хајко Мас

– Европа ни у ком случају не би требало да буде платформа за дебату о повећању оружја. Распоређивање нових ракета средњег домета суочило би се са великим отпором у Немачкој – истакао је министар, преноси лист „Тиролер Тагесцајтунг“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Повећање нуклеарног наоружања је дефинитивно погрешан одговор – додао је Мас. Према његовим речима, логика повећања наоружања настала је током Хладног рата. „Политика 80-их година неће помоћи у одговору на савремена питања“ – објаснио је он.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да Алијанса не очекује од савезника да ће као одговор на ситуацију око Споразума о ракетама средњег и кратког домета распоредити додатно нуклеарно оружје у Европи.

Почетком децембра 2018. године амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да Русија има два месеца да се „врати на имплементацију“ Споразума о ликвидацији ракета. Он је додао да ће, уколико се то не деси, Вашингтон обуставити своје обавезе према овом споразуму.

С друге стране, заменик америчког државног секретара за контролу наоружања и међународну безбедност Андреа Томпсон изјавила је да САД позивају Русију да одустане од ракете 9М729 (ССЦ-8) или да модификује систем, тако да њен домет не нарушава одредбе Споразума о ликвидацији ракета.

Последњих година се Москва и Вашингтон редовно међусобно оптужују за нарушавање Споразума о ракетама средњег и кратког домета. Русија је у више наврата саопштавала да строго поштује своје обавезе из тог споразума.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com