Свет

БОЈНО ПОЉЕ ПАРИЗ: Мртви и рањени по граду, ево зашто Макрон не сме да дође у Србију

Најмање троје мртвих, 133 повређених и милионска материјална штета, досадашњи је епилог вишедневних протеста „Жутих прслука“ широм Француске.

Француски председник Емануел Макрон отказао је најављену посету Србији, заказану за 5. и 6 децембар, због масовних нереда који данима тресу „град светлости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, француски грађани револтирани поскупљењем горива изашли су на улице већих градова, иначе већ дуго незадовољни економском политиком коју води њигов председник. Највећи нереди ипак су забележени у Паризу.

Макрон је данас затражио од премијера Едуарда Филипа да се састане с лидерима највећих политичких странака и представницима Покрета „Жути прслуци“, који су организовали протесте због повећања цена горива, како би размотрили могућности за излазак из садашње кризе.

Због хаоса који влада у Паризу, разматра се и увођење ванредног стања, не би ли се спречило понављање једног од највећих нереда у последњих десетак година, рекао је јуче портпарол француске владе Бенжамин Гриво.

Председник Србије Александар Вучић требало је да угости Емануела Макрона 5. и 6. децембра.

У нади да ће се нереди умирити, али и да ће се демонстранти помирити са високим ценама горива, влада је позвала „мирољубиве демонстранте“ да седну за преговарачки сто. Ипак, грађани Париза не дају знаке заинтересованости за компромисе.

Полиција је претходних дана користила сва средства у борби са масом људи на улицама. Од водених топова, сузавца, и специјално обучених јединица за разбијање демонстрација.

Ипак, колико су нереди узели маха показују и снимци са друштвених мрежа. На једном од видео снимака који су објављени, види се како француска полиција пред демонстрантима скида заштитну опрему и шлемове, не желећи да настави са разбијањем немира и мирним путем се прикључује грађанима који одушевљено скандирају.

Протести су беснели Паризом и прошле године, када је Макрон желео да укине социјалне погодности којима су се Французи дичили. Наиме, Француска је била последња земља која се сматрала оазом за раднике, јер је радно време износило седам сати дневно, а новоизабрани председник је желео да то повећа на осам. Као изговор за непопуларну меру истицао је да Француска мора да остане конкурентна са осталим земљама.

Емануел Макрон, политичар који је на изненађење многих освојио власт прошле године на изборима у Француској, када је у другом кругу победио противкандидаткињу Марин Ле Пен, доживео је нагли пад рејтинга од ступања на власт. Највеће заслуге за незадовољство народа дугује управо својим непопуларним мерама, којима се Французи снажно противе.

 

Извор: Ало