Издвајамо Регион

БОРБА ЗА ВЛАСТ У ПРИШТИНИ: Шиптари се удружили против Тачија, и у Брисел хоће у две колоне, али имају ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ!

Избор тзв. преговарачког тима за дијалог са Београдом значи да ће Приштина у Бриселу у наставку дијалога, ако до њега дође, бити представљена са две позиције – оне коју заступа привремени председник приштинских институција, Хашим Тачи, који је раније покренуо питање „корекције границе“ и оне коју ће заступати новоизабрани преговарачки тим, који се томе противи, пише Зери онлајн.

Не искључује се могућност да ће они због тога често бити у сукобу, као и да тим, који је предложила влада, а који ће предводити потпредседник косовске владе и градоначелник Приштине, Фатмир Љимај и Шпенд Ахмети, заправо има за циљ да умањи снагу Тачија у наставку дијалога.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Политички аналитичар Бељуљ Бећај је оценио за Зери да је парламент одлуком о избору тима за дијалог са Београдом, како каже, потврдио „јединство контраверзе“.

– Сада имамо јединство контроверзе. Сви они мисле да ће имати користи од свог учешћа у тиму. Хасхим Тачи са идејом корекцијом границе и Рамусх Харадинај који се са тим не слаже, док је СДП (Шпенд Ахмети) странка која има дуг према Покрету Самоопредељење жели да буде фактор спаса. Мој утисак је да нико није искрено ушао у овај тим, већ искјлучиво зарад политичког интереса – рекао је Бећај.

Виолета Хаџоли, истраживач на Косовском демократском институту (КДИ) у оквиру пројекта дијалога, сматра да, иако је изабран тим за дијалог тај процес ће наставити да предводи косовски председник у чијој надлежности јсу по уставу, како каже, међународни споразуми.

– Овај тим је формиран с циљем да наџире Тачија како би били сигурни да он неће прелазити црвене линије у дијалогу, већ да ће поштовати резолуцију усвојену у парламенту – рекла је она за Зери.

Према њеним речима, преговарачки тим ће представљати Косово само на техничком нивоу, док ће Тачи, каже, представљати Косово на политичком нивоу.

Сходно томе, она сматра да изабрани тим за дијалог неће успети да угрози Тачија у том процесу.

Бећај, међутим, процењује да до слабљења Тачијеве улоге може доћи ако су представници тима заиста у супротности са идејом „корекције границе“.

– Али мислим да ће на крају превладати прагматизам, него што се они противе овој идеји. То значи да су у функцији те идеје… – рекао је Бећај.

У међувремену, почевши од различитих циљева тима и Тачија о питању границе, Хаџоли процењује да неће бити сукоба између њих током процеса.

– Очекујем да ће део овог тима и председник имати неслагања и неслагања, углавном због једностраних акција председника да унапреди идеје са којима овај тим тренутно каже да се не слаже – нагласила је Хаџоли за Зери.

Извор: Ало.рс