Свет Србија

БРИТАНЦИ ОПТУЖУЈУ: Србија је крива за раст броја илегалних миграната!

Лист, наиме, пише да је имиграциона политика у Србији, уведена 1.200 километара далеко од Британије окривљена за пораст броја миграната који покушавају да пређу водени пут између Француске и Британије.

Прошле ноћи извучено је шест особа пореклом из Ирана, а како је и већина од тих 150 миграната пореклом такође из те земље, британски лист Дејли мејл поставља питање да ли је Србија одговорна за раст броја иранских миграната који покушавају да илегално уђу у Британију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тај лист, наиме, пише да је имиграциона политика уведена 1.200 километара далеко од Британије већ била окривљена за пораст броја миграната који покушавају да пређу водени пут између Француске и Британије.

Одлука која је донедавно иранским грађанима омогуц́авала путовање без виза у Србију требало је да подстакне туризам између две земље и привуче инвестиције из Ирана у Србију.

Међутим, пише “Дејли мејл”, то је резултирало и великим бројем Иранаца који су тражили азил у Србији или је, једноставно, користили као капију према западној Европи.

Споразум о безвизном режиму између Ирана и Србије ступио је на снагу у августу прошле године, али је повучен недавно, након што је ЕУ изразила забринутост због могућих злоупотреба.

До укидања безвизног режима 17. октобра, пише “Дејли мејл”, око 40.000 Иранаца стигло је у Србију.

Тај лист наводи да најновији подаци показују да највец́и проценат захтева за азил у Великој Британији долази од грађана Ирана.

До јуна, Британија је примила 27.044 захтева за азил, од којих је око 9 процената из Ирана.

 

Извор: Tanjug