Регион

БУГАРСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ЗАПРЕТИО ЗАЕВУ: Не злоупотребљавајте питање македонског језика, ТО ЈЕ САМО БУГАРСКИ ДИЈАЛЕКТ!

Бугарски министар одбране Kрасимир Kаракачанов упозорио је македонског премијера Зорана Заева да не злоупотребљава питање македонског језика

Он је истакао да би то могло да кошта ту државу чланства у НАТО-у и ЕУ, преноси скопска ТВ Телма.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Господине Заев, не злоупотребљавајте питање македонског језика, јер то може да вас кошта учлањења у НАТО-у и ЕУ – написао је Kаракачанов на свом Фејсбук профилу.

Навео је да македонски језик није признат као званични језик и као такав не може да се сматра на целој територији Северне Македоније.

– Северна Македонија је географско име које укључује и територију Републике Бугарске“, каже Kаракачанов и додаје да у том контексту „Заев сутра може да захтева да се овај бугарски дијалект изучава као официјални страни језик и у Бугарској, што је недопустиво и провокација“.

Kаракачанов је такође критиковао рад македонско-бугарске комисије за историјска питања и истакао да она ради супротно историјским чињеницама и бугарским националним интересима.

Претходно је бугарска министарка спољних послова Екатарина Захариева изјавила да је македонско-бугарска комисија за историјска питања до сада имала три састанка на којима је македонска страна вршила притисам у вези с одређеним историјским питањима, што је Бугарска одбацила и истакла грађани треба да буду образовани на истини.

Министарство иностраних послова Македоније осудило је изјаву Kрасимира Kаракачанова у којој је оспорио постојање македонског језика као могући повод за покретање непријатељског круга уместо пријатељства.

Kако преноси МИА, Министарство, међутим, наводи да неће одговарати на тај начин, већ ће наставити да гради добросуседске односе, у складу са споразумом о пријатељству и европским вредностима којима се обе земље руководе.

– Потписали смо споразум о пријатељству и градићемо пријатељство, што значи обострано разумевање, поштовање и бригу за заједничке интересе као суседа – каже се у саопштењу македонског министарства, преноси МИА.

 

Извор: Tanjug