Издвајамо Православље

ЧУДО НА НИКОЉДАН: Подојила сам сина, он почео да се гуши, отрчала сам у болницу а онда је СВЕТИ НИКОЛА…

Захваљујући присебности своје маме Жане, тада тромесечни Романо Брковић из Дубровника је остао жив

Ситуација се догодила 2015. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– На Светог Николу у 16.30 сати подојила сам га и отишла у кухињу да направим дохрану. Чула сам чудан звук, као благи кашаљ, и дојурила у собу. Он се гушио. Почела сам да га лупкам по леђима, ставила га преко колена, а он је почео да преврће очима. Давала сам му вештачко дисање уста на уста и опет ништа, ни пулса. Зграбила сам га и боса и у пиџами изјурила на улицу и зауставила прво возило које је наишло – прича Жана.

У ауту је био брачни пар, а сапутница Грацијела одмах је узела Романа у наручје покушавајући да га оживи, у исто време смирујући и храбрећи Жану.

Дојурили су до болнице, а медицинске сестре бебу су узеле из мајчиних руку и позвале докторе, који су отпочели борбу за дечаков живот. Имао је конвулзије, али су му лековима стабилизовали нападе и позвали хеликоптер да га пребаци у КБЦ Сплит.

– Према степену укочености и зеницама био је без кисеоника десет минута, а мени је то трајало као година – говори ова самохрана мајка додајући да не зна како је остала прибрана.

– Кад је хеликоптер стигао, нису ми дали да идем с њима. Ујутру сам узела упут да будем на одељењу с њим као мајка дојиља. Сваких 10 минута звала сам др Житко, која га је примила, да проверим да ли је жив – присећа се Жана.

Романо је био у инкубатору, прикључен на апарате који су му одржавали виталне функције. Био је у коми како му мозак не би отицао и како би се лакше опоравио.

– Стала сам крај инкубатора и шапутала му, а он је почео да мрда. Онда су му лекари појачали дозу да се три дана не буди из коме. Рекли су ми да будем спремна на последице, али како се чини, све је у реду. Смеје се, хвата играчкице, нормално реагује и комуницира. Он је мој мали херој – каже Жана, која је у болници са сином била више од две недеље.

Каже да ју је страх како ће победити саму себе кад остане с њим сама код куће.

– Наћи ћу начин да савладам све своје страхове – каже мајка и захваљује свима који су јој притекли у помоћ.

 

 

Извор: srbijadanas.com/24sata.hr