Издвајамо Србија

ЧУДО У ЗАПАДНОЈ СРБИЈИ: Прво смо осетили чудан мирис у кући, а када смо ОДВРНУЛИ СЛАВИНУ ПОТЕКЛА ЈЕ…

Фото: Pixabay.com

Сеоски водовод „Думача“ у Вујетинцима не може да се користи ни за шта јер је недавно кроз цеви потекла нафта.

О томе сведоче и мештани тог планинског насеља испод Буковика и Острице, али и налази лабораната и лекара из Завода за јавно здравље у Чачку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Вода се не може користити за пиће, припремање хране, одржавање личне хигијене и хигијене у домаћинству. Снабдевање водом се мора обезбедити путем цистерни или из других контролисаних водних објеката. Потребна су даља лабораторијска испитивања кретања вредности укупних уља и маст како би се установио узрок њихове појаве у води за пиће и дале одговарајуће мере за решавање проблема – каже др Весна Шуманов, специјалиста хигијене из те здравствене установе.

Занимљиво је да је реч о артеској води, која долази испод непрпоусног слоја, са дубине од 96 метара. У првом испитивању, 4. децембра, узета су два узорка. Један узорак је из ПВЦ црева, из бушотине од 96 метарам у ту је специјалиста токсиколошке хемије утврдио да вода има „осетан мирис на нафтне деривате“ и да је садржај укупних уља и масти два милиграма по литру, а дозвољен је само једна милиграм.

Истог дана узет је и други узорак, и то у селу на чесми Ивана Радосављевића. Тај налаз је био још опаснији: јасан мирис на нафтне деривате, а укупан садржај уља и масти чак пет милиграма, пет пута више од дозвољеног.

По снеговитом дану, мештани тог села , које је од Чачка удаљено 30 километара, запутили су се до резервоара сеоског водовода. Двојица су помоћу дирека с муком подигла бетонски поклопац од стотину килограма. У базену плута нафтна мрља дебљине бар неколико милиметара.

– Са овог водовода напаја се 16 домаћинстава. Доскора је вода била за употребу, али смо недавно у домаћинствима осетили мирис нафте. Долазили су из Завода за јавно здравље, узимали узорке, сад вода није ни за какву употребу. Не знамо шта ћемо да радимо даље. Предосећа се да је нафта нека. У базенима овде плива велика мрља. Бунар је на скоро 100 метара дубине, може да се деси да је негде пробила нафта – каже Иван Радосављевић.

Скоро истоветне су и приче других Вујетинчана који су изашли на базен.

– Урадили смо га пре 14 година, бушотина је дубока 96 метара, било нас је 16 учесника. Међутим, пре два месеца, појавила се нафта, коју смо прво осетили у кућама. Сад све цеви и бојлере морамо да испирамо јер се нафта свуда залепила – сведочи Милан Ђоковић.

Рајко Радосављевић (72) вели да је гориво у водоводу прво осетила његова супруга.

– „Овде, бре, има нека нафта“, рече ми. Шта да радимо даље? Сналазимо се како ко зна и уме. За стоку није да се поји. За све је забрањено, али се сналазимо. Негде има стари водовод, негде се иде код комшија и узима, и тако. Стоку појимо и отопљеним снегом – каже газда Рајко.

 

Извор: Курир.рс/Ало/Прва