Издвајамо Свет

ЧУВЕНИ АМЕРИЧКИ ИСТОРИЧАР СТИВЕН КОЕН: Једног дана ћемо се питати због чега је покренут „рат“ против Русије

САД су платиле сувише високу цену за истрагу против Русије, изјавио је заслужни професор историје Њујоршког и Принстонског универзитета Стивен Коен у емисији америчке телевизије „Фокс њуз“.

„Колико су коштале те две године ’руског случаја‘? Платили смо страшну цену… Колика је цена за дискредитовање наших институција, председничке функције, избора? Основне америчке институције су се нашле под сумњом“, рекао је Коен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Експерт је навео да је случај о „руском мешању“ у америчке изборе покварио односе с Москвом, а да сада председник САД Доналд Трамп не може да преговара с руском страном о кризи која ће убрзо наступити.

Коен је истакао да је истрага о „руском мешању“ покренута због тога што су Трампови непријатељи били категорички против његових тежњи да сарађује с Москвом.

Професор је констатовао да за оптужбе о Трамповим везама с Кремљом нема никаквих доказа. Он је нагласио да су америчком лидеру „везане и руке и ноге“, те додао да састанак Путина и Трампа у Хелсинкију опозиционари посматрају као својеврсну „издају државе“.

Коен је уверен да ће будући историчари бити у недоумици због чега је покренут „рат“ против Москве.

Истрагу о наводном мешању Русије у америчке председничке изборе 2016. године, као и о наводним везама Трампа с Русијом, води независни специјални тужилац Роберт Милер. Москва категорички негира саопштења о томе да је покушала да утиче на америчке изборе, а портпарол руског председника Дмитриј Песков је те оптужбе назвао апсолутно неоснованим.

 

Извор: rs.sputniknews.com