Издвајамо Православље

ДА ЛИ ЗНАТЕ: Испод Храма Светог Саве на Врачару се крије најлепша црква у Европи (ФОТО/ВИДЕО)

Црква кнеза Лазара, која је рађена у византијском стилу, простире се на 1.800 квадрата испод земље, а ту су и крипта, у којој ће се сахрањивати патријарси СПЦ, и ризница Светог Саве.

Храм Светог Саве на Врачару свакодневно посећује велики број верника, али мало њих зна да се седам метара испод српске светиње налази велелепна Црква Светог кнеза и мученика Лазара! Ту су скривене и ризница Светог Саве, као и крипта патријарха Српске православне цркве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До цркве, која је рађена у византијском стилу, води тридесетак мермерних степеника. Кад угледа простор који се још увек довршава, посетилац готово да остаје без даха. Оцене да би ово могла да буде једна од најлепших цркава у Европи потпуно су оправдане.

ФОТО: Јутјуб

Радови при крају

Ова црква спаја савремени и традиционални стил градње, а њен пуни сјај биће видљив тек кад се у потпуности окончају сви радови, и тад ће и постати доступна верницима.

Досад је урађен каменорезачки део посла, сликари су феноменално одрадили свој део посла илуструјући на платнима поучне приче из Светог писма, док се фреске раде традицоналном методом.

Осим тога, завршене су и техничке ствари, попут подног грејања, климатизације и венталиције. За овакву врсту објекта то је од изузетне важности.

– Климатизација и вентилација су изузетно значајне јер се налазимо у подземном објекту, и она мора бити интензивна.

Иначе, просечне зимске температуре су око 14 степени, а лети су нешто више – објаснио је протомајстор Војислав Миловановић.

Бројне легенде

Посебну целину испод Храма Светог Саве чини крипта предвиђена да се у њој сахрањују упокојени патријарси СПЦ. Простире се на 250 квадрата и у плану је да се, уколико Синод СПЦ дозволи, ту преместе и мошти неких бивших патријарха. Међу првима то би био патријарх Варнава.

 

Извор: Београд.ин/Србија јавља