Издвајамо Србија

ДАЧИЋ ОТКРИО: Србија ће на седници СБ УН тражити поштовање РЕЗОЛУЦИЈЕ 1244

Фото: Јутјуб

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће Србија на ванредној седници Савета безбедности УН тражити да се поштује Резолуција 1244.

Он је навео да та резолуције предвиђа демилитаризацију свих војних формација косовских Албанаца, као и да очекује да ће у Њујорку бити саслушани сви аргументи Србије које ће изнети председник Александар Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић је нагласио да је веома важно да се види какав став чланице Савета имају зог кршења Резолуције 1244, као и да се осуди потез Приштине која је формирала Војску Косова.

„Мислим да ће се то и десити на данашњој седници СБ, али имајући у виду политичке ставове појединих чланица савета тешко је очекивати да ће бити донета одлука о укидању Војске Косова“, рекао је Дачић новинарима у седишту СПС.

Упитан да ли ће Србија званично захтевати од УН да наложи се расформира војска Косова, Дачиц је нагласио да Србија тражи да се поштује Резолуција 1244 у којој, каже, јасно пише да се ОВК демилитаризује и да је КФОР једина оружана формација на КиМ.

“Је л’ донета нека нова резолуција? – Није. Је л’ може да се донесе? – Не може. Је л’ може Резолуција 1244 да се укине? – Не може. Да ли УН поштују свој документ? То је наш став“, рекао је министар.

Дачић је изразио сумњу да ће бити донета одлука о укидању војске Косова јер је, каже, одавно познато да неке велике силе не поштују довољно политику мултилатерализма, већ више нагињу унилатерализму.

 

 

Извор: Тањуг