Србија

ДАРКУ ЛАЗИЋУ ТРАЈНО ОДУЗИМАЈУ ВОЗАЧКУ: Ако поново буде желео да седне за волан, ево шта ће све морати да уради

Фото: Јутјуб

Због 12 прекршајних пријава које је направио у протеклих пет година, Дарку Лазићу ће трајно бити одузета возачка дозвола и мораће поново да полаже тестове.

Будући да Закон о саобраћају у Србији прописује да након сакупљених 18 казнених поена следи одузимање возачке дозволе, певачу који се тренутно налази на лечењу у бањи у Младеновцу, у току следеће године биће трајно одузета дозвола. Kако би добио нову, мораће поново да подноси захтев за добијање дозволе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Дарко од 2013. године има евидентирано око 12 прекршајних пријава и све су углавном сличне. Већина прекршаја је за брзу вожњу и вожњу без возачке дозволе, што спада међу највеће казне када је саобраћај у питању. Мањи проценат су оне за непрописно паркирање, а има чак и једна коју је добио јер није желео да открије ко је возио аутомобил регистрован на његово име, а који је прошао кроз црвено светло на семафору. Дарко је у неколико наврата возио и нерегистровано возио и без адекватне дозволе – каже за звор.

– Возачка дозвола одузима се након сакупљених 18 поена. Будући да Дарко има 12 прекршајних пријава, чак и уколико нека застари, он је сакупио довољан број поена за одузимање дозволе – додаје наш извор упућен у Закон о саобраћају.

Дарко ће, након што остане без дозволе, моћи да поднесе захтев за издавање нове, али ће за исту морати поново да полаже тестове. Међутим, тек након што му све забране истекну.

– Након што му одузму дозволу, он може да затражи да добије нову и то тек када све забране за управљање возилом прођу. Захтев се подноси Агенцији за безбедност у саобраћају, а обука за управљање возилом траје 10 дана. Сам процес који обухвата достављање захтева, обуку и издавање нове саобраћајне дозволе траје три месеца. Дарко ће, такође, у читавом том процесту морати поново да полаже тестове – додаје наш извор.

Ако положи тестове и одобри му се захтев за добијање дозволе, Дарко ће поново моћи да управља возилом.

– Ако му се изда дозвола, лимит за сакупљање казнених поена неће бити 18, већ се смањује за три. Лимит за одузимање возачке дозволе тада ће бити 15 казнених поена. Закон је такав да се сваки наредни пут када се одузме и поново добије дозвола, лимит за казнене поене умањује за три бода – завршава наш извор.

Иначе, Дарко је рекао да је свестан тога шта је 23. октобра урадио.

Сви Лазићеви прекршаји

27. 11. 2013. Возио аутомобил истекле регистрације
19. 3. 2015. У Београду, ван насељеног места, возио 80 километара на сат више од прописане брзине у том делу престонице
20. 4. 2015. Возио без возачке дозволе и под забраном вожње
22. 5. 2015. Возио под забраном
7. 7. 2015. Два прекршаја вожње под забраном и без возачке дозволе
11. 8.2016. Непрописно паркирање у Београду
22. 11. 2016. У месту Умчари возио је 20-40 километара на сат брже него што је прописано у том делу саобраћајнице. Истога дана написана му је и пријава због вожње без адекватне возачке дозволе
26. 11. 2016. Kомунална полиција му написала казну за непрописно паркирање на аеродрому у Београду
7. 12. 2016. Kажњен са 15.000 динара плус 1.500 динара трошкови суда што није хтео да каже ко је возио аутомобил регистрован на његово име, у тренутку када је прошао кроз црвено светло на семафору. Kазну још увек није платио.
18. 12. 2017. Непрописно паркирање у Раковици
17. 4. 2018. Вожња без возачке дозволе и брза вожња (у насељеном месту возио од 70 до 100 килиметара на сат)
23. 10. 2018. Вожња без возачке дозволе и брза вожња

 

Извор: Kurir.rs/Blic