Издвајамо Србија

ДРАМАТИЧНО! ВУЧИЋ ИЗ УН ПОРУЧИО СРБИМА НА КОСОВУ: Србија ће увек бити уз вас! Забринут сам и уплашен због проблема на КиМ! (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

У Њујорку је почела седница Савета безбедности УН на којој говори председник Србије Александар Вучић.

На седници је први говорио потпредседник за мировне операције Пјер Лакроа, који је рекао да су недавни догађаји на Косову додатно погоршали односе између Београда и Приштине, али је позвао обе стране да избегавају било какве кораке који би могли да додатно погоршају ситуацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После тога је председник Вучић започео своје обраћање:

– Захвалан сам што сте сазвали ову сендицу у тако кратком времену, јер је то веома важно и исправно због ужасно тешке ситуације на терену где се сусрећемо са све више тешкоћа на Косову и Метохији. Ја сам веома забринут и уплашен за последице, не само за Србију него за цео регион, рекао је Вучић.

– Желео бих да кажем да је Србија предузела велики напор да сачува мир и стабилност. Урадили смо много упркос провокацијама Приштине, и не прихватамо фразу да се позивају „обе стране“ да смире тензије. Потписали смо први уговор са Приштином у априлу 2013. и било је врло тешко за нашу јавност да то прихвати, и дали смо бројне уступке. Пруштина је имала да формира Заједницу српских општина, рекао је између осталог Вучић.

Вучић је подвукао да је једина обавеза коју је морала да реализује Приштина, а шест од 15 тачака договора се тиче те једне обавезе, била формиање Заједнице српских општина.

– То је једна једина обавеза и данас је 2. 070 дан како није спроведено у дело и немају намеру да то учине у будућности. С друге стране Србија је испунила све везано за споразум о полицији, судство, телекомуникацијама, учешће у општинским изборима по косовском закону, апсолутно све што смо потписали. Али то није било довољно“, нагласио је он говорећи на енглеском језику.

Подсетио је да је Србија упозоравала Приштину и људе из ЕУ, јер смо имали и идаље смо у процесу дијалог под посредовањем Уније, којиа треба да реши наше проблеме кроз дијалог, да на не терају у тешку ситуацију која ће створити ужасну атмосферу између нас, када желе да постану чланица међународних организација, што сматрамо провокацијом, јер је Србија једина међународно призната држава по Резолуцији УН 1244.

– Осим ако се нешто није променило. Преклињали смо да не иду на гласање за члансво у Интерпол, УНЕСКО и ЕНТСО-Е. Они су рачунали на подршку САД и многих европских држава, надајући се да ће победити. У првој рунди добили су мање од 50 одсто галсова. Онда су почели да окривљују Србију као да је наша грешка, као да је требало да их подржавамо, као да је била то нека наша обавеза. Било је много земаља, битних, широм света, које су гласале против њиховог захтева, рекао је Вучић.

Вучић је указао да је потом Приштина, ођедбном, успоставила тарифу супротно ЦЕФТА споразуму и ССП, тарифе против Србије и БиХ.

– Најпре 10 одсто, а када су видели да је албанска јавнсот реаговала добро на то, повећали на 100 процената. Они су чак убили сваки вид трговине између централне Сбрије и Косова. Чак шта више угрозили су целокупну српску заједницу на Косову и Метохији, јер је то једини начин за њих да зарађују, да преживе, добију лекове, и то је одувек био једини начин да преживе. Прекршили су све споразуме на које се позива чак и ЕУ, објаснио је он.

– Ставимо то све на страну. Можете ли замислити неког у 21 веку који забрањује и спречава слободну проток људи и добара, само што не воли политичке одлуке друге стране, упитао је Вучић.

Председник Србије поручио је на крају седнице СБ УН Србима на Косову да ће Србија увек бити уз њих.

– Браћо и сестре Српкиње, користим прилику да вам се захвалим на свему што сте издржали, на мукама које сте прошли и кроз које пролазите и да вам кажем да је Србија уз вас и да ће увек бити уз вас, рекао је Вучић на српском језику.

Захтев за одржавање хитне седнице због одлуке Приштине о трансформацији Косовских безбедносних снага у оружане снаге, Србија је упутила преко шефа своје мисије при УН Милана Милановића који га је 14. децембра проследио председавајућем Савета безбедности УН.

Циљ седнице је да се у Уједињеним нацијама укаже да Приштина вуче потезе супротно Резолуцији 1244 СБ УН и међународном праву.

Извор: Курир.рс