Издвајамо Православље

ДУХОВНА ПРИЧА ПУНА МУДРОСТИ: Ево како је један човек победио ђавола уз помоћ молитве..

Фото: Pixabay.com

Неки је добри човек спавао у својој кућици, кад усред ноћи, изненада, његову собу испуни светлост и указа му се Спаситељ. Спаситељ му рече да за њега има посао који мора обавити, и показа му велики камен који је стајао испред кућице. Објаснио му је што мора чинити: гурати камен свом својом снагом.

Ово је човек радио из дана у дан. Много се година мучио од сунчева изласка од заласка, његове руке управљене на хладну, масивну површину непомичног камена гурале су свом снагом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сваке се вечери човек враћао својој кући забринут и исцрпљен, осећајући да је цели дан потрошио узалуд. Видевши да човек показује знаке обесхрабрења, ђаво се одлучи умешати.

Почео га је саветовати: ” Већ предуго времена гураш тај камен, и још се није помакао. Зашто се мучиш ради ничега? Ионако га никад нећеш померити. ”

Тако је, убедивши човека да је задатак немогућ и осуђен на пропаст, учинио да изгуби скоро сву срчаност и храброст.

“Зашто бих се толико мучио око овога?” мислио је. “Једноставно ћу уложити нешто мало времена, и минимум труда, и то ће бити сасвим довољно.”

И тако је то намеравао учинити, но, ипак је одлучио помолити се и изнети своје муке Господу.

“Боже мој”, рече, “дуго сам и напорно радио у твојој служби, улажући сву моју снагу да обавим оно што си од мене затражио. Па ипак, након свог овог времена, нисам померио камен ни за милиметар. У чему грешим? Зашто не успевам?”

Господ му, сажаливши се, одговори: “Сине мој, кад сам тражио од тебе да ми служиш, и ти си прихватио, рекао сам ти да гураш онај камен свом својом снагом, што си и урадио. Ниједном нисам споменуо да очекујем да ћеш га померити. Твој задатак је био да гураш. И сада, долазиш к мени, исцрпљен и истрошене снаге, мислећи да ниси успио. Но, је ли заиста тако? Погледај се. Твоје руке се снажне и мишићаве, леђа набијена и препланула, кожа на длановима је очврснула од сталног притиска, а ноге су ти постале крупне и чврсте. И због отпора ти си много порастао, и твоје могућности су сада далеко веће него раније. Ипак, ниси померио камен. Али твој позив био је да будеш покоран и гураш. Да вежбаш своју веру и поверење у моју мудрост. То си успео. А Ја ћу сада, сине мој, померити камен.”

 

Извор: Опанак.рс