Издвајамо Свет

ЕВРОПА У ОПАСНОСТИ! ЕТНА ПУЦА И БЉУЈЕ ВАТРУ: Лава куља, села затрпана пепелом, земља се тресе! АКО ЕКСПЛОДИРА… (ВИДЕО)

Најактивнији европски вулкан Етна на Сицилији еруптирао је у понедељак, а инструменти су забележили више од 130 потреса, а најјачи је био 4,3 степена.

Примећено је да је лава почела да истиче из нове пукотине на југоисточном кратеру. Вулкански пепео прекрио је оближња села, а привремено је био прекинут саобраћај на аеродрому у Катанији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У понедељак ујутро зачула се снажна експлозија близу Етне. На видео-снимцима се види густи облак дима изнад 3.350 метара високог вулкана. Људи у подножју планине одмах су упозорени да се склоне на сигурно.

Италијански вулканолошки институт забележио је више од 130 потреса у размаку од три сата, почевши од 8 сати и 50 минута ујутро. Најјачи је био магнитуде 4 степена на свероисточној страни Етне, а остали су се осетили на северном крилу.

После земљотреса уследиле су интензивне ерупције из новога кратера на југоистоку. Подрхтавање земље се наставило и после подне и увече, када је забележен најачи потрес од 4,3 степена. Засад нема извештаја о материјалној штети.

Људи су у паници јер иако Етна често еруптира, у институту кажу да су од августа ерупције чешће него протеклих година. Последња већа ерупција била је 1992. године.

Британски тим стручњака у марту навео је да се структура највећег европског вулкана помера према мору 14 милиметара годишње.

Ако Етна заиста експлодира, изазваће велику еколошку катастрофу с тешким последицама по целу Европу, да не спомињемо пакао који ће преживети тај део Италије.

 

Извр: Курир.рс/Index.hr