Свет

ФРАНЦУСКА: „Последње средство“ у гушењу жутих прслука је спремно хемијско оружје

Француска влада би као “последње средство” гушења протеста “жутих прслука” могла прибећи употреби хемијског оружја, преноси британски Daily Mail.

Француски снаге безбедности спремне су користити хемијско оружје, како би окончале мобилизацију жутих прслука у Паризу и како би протестанте држале даље од зграда од критичне важности, саопштио је јуче британски лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према информацијама француског часописа Marianne у питању би био ослабљени хемијски прах који ће по протестницима распршивати из оружја инсталираних на куполама полицијских возила. Овај прах се у само десет секунди може распршити на 40 хектара, што је еквивалент шест фудбалских терена.

Ова вест наглашава све већи очај владе председника Емануела Макрона, који није био у стању окончати демонстрације воденим топовима, заглушујућим бомбама, гуменим мецима и сузавцем.

Власти су потврдиле да је у протестима у суботу најмање 14 оклопних возила распоређених у Паризу било опремљено с овим контроверзним оружје, којег ће влада „користити као последње средство” против властитих грађана.

Штетне супстанце су велике густоће и имају исту снагу као и 200 бомби сузавца. Намењене су за неселективно потискивање људи у хитним случајевима. Ако велика гомила људи пробије важне безбедносне баријере, “прах ће се употребити као последње средство заустављања”, рекао је извор у полицијској станици Париза.

“Последње средство заустављања” владе Емануела Макрона брине групе за грађанска права, као и Организације за забрану хемијског оружја (OPCW) са седиштем у Хагу, које је Француска чланица.

Покрет “жутих прслука” је 17. новембра (студеног) покренуо низ протеста, у почетку против повећања цена горива, а касније су формулисали и политичке захтеве. Демонстрације су се брзо прошириле диљем земље, присиљавајући Макрона да уведе мораториј на најављене мере, али је према аналитичарима “уступак био мали и дошао је врло касно”.

Током протеста су француске снаге безбедности и полиција стално користиле репресивну опрему, укључујући и сузавац који је класифициран као хемијско оружје, а према међународним уговорима је његова употреба забрањена изван ратних зона.

 

Извор: logicno.com