Србија

ХАРАДИНАЈ ПРИЗИВА РАТ: Претње и провокације сваког дана ескалирају, а иза свега се крије ЗЛОЋУДАН ПЛАН

Премијер тзв. Kосова Рамуш Харадинај свакодневно провоцира власт у Београду. Након што је изјавио да се Србија не би усудила да пошаље своју војску на Kосово и да би их у том случају Америка бранила, стигла је и нова претња.

Харадинај који својим потезима диже тензије и, чини се, поставља темеље за ескалацију сукоба, рекао је данас да Приштина, поред такси од 100 одсто на производе из Србије, може предузети још горе кораке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Видећете какве, када се буду догодиле – навео је он, али није прецизирао о каквим је акцијама је реч.

Не прође ни дан да Харадинај или неко други од представника власти у Приштини не упути провокације или претње Београду. То не изненађује будући да до сада није уследила ниједна адекватна реакција међународне заједнице.

– Србија нема храбрости да пошаље своју војску на Kосово. Довољан би био само један амерички војник. САД ће нас у таквим ситуацијама подржати – казао је Харадинај у интервјуу за приштински сајт Инсајдери.

Он је истакао и да ће се формирање косовске војске догодити, упркос томе што је признао да постоје неке земље, чланице НАТО, које се томе противе.

Харадинај је рекао да су САД категорички за успостављање војске Kосова, и да је уверен да ће се са том подршком њено формирање и догодити.

Изјава српске премијерке Ане Брнабић да би и Србија могла да покрене своју војску за Харадинаја није забрињавајућа. Он је рекао да се Србија на то не би усудила, „а чак и ако се то догоди, Kосово ће штитити Американци“.

Председник Србије одговара да је Харадинај у праву и да ће САД, шта год да се деси, бити на њиховој страни, без обзира колико Приштина кршила међународно право.

– Kрајње је време да се помиримо с тим – истиче Вучић.

Он каже и да је одавно јасно да САД стоје иза Албанаца и да они ништа никада нису радили сами.

– Било је јасно да иза свега стоје САД. Није велика тајна била, и не морамо отворено увек то да кажемо. Они имају још савезника у Европи. Зато морамо да се преоријентишемо на фабрике, будућност, да побеђујемо памећу – рекао је председник Србије, и истакао – да победимо војно САД, немојте ни да помислите.

Он је подсетио да смо једном то покушавали, и да нисмо успели.

– Србија је тада била нападнута и добро знамо шта мислимо о агресији. Дајте да сачувамо људе, да имамо више беба – подвукао је Вучић.

Он је додао да не зна какве ће све поруке даље да шаљу, и да због тога морамо да бежимо од било каквих проблема, јер знамо да неће много да брину ако нас ударе на било који начин.

– То су доказали више пута. Зато је на нама да сачувамо мир, наше становништво и виталне интересе. Да будемо бахати и силни над Американцима било би смешно. Сувише смо мали. Њихова економија је 21 билион долара – указао је он.

Вучић је рекао да „ни најмање није срећан” ни због изјаве америчког амбасадора у Приштини по питању формирања косовске војске.

– Моје питање би њему било – где то пише у вези с војском, а он би одговорио да нигде не пише, и да га није брига, јер су они признали Kосово. Они се понашају по правилу силе јачег, а не међународног права – рекао је Вучић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да ако на овакве тврдње Харадинаја САД не буду јасно рекле да не подржавају такве ратнохушкачке ставове, односно све међународне потписане аранжмане који онемогућавају једнострано оснивање војске Kосова, у том случају, САД ће потврдити да је Харадинај у праву и да ми немао проблем с албанским екстремистима, већ са политиком Беле куће.

– У том случају стоји све што је рекао Харадинај, али је онда агресор Америка – закључује Анђелковић.

Војска тек након 10 година

Војска Kосова неће бити формирана у децембру, како су најављивале власти у Приштини, речено је за “Блиц” недавно у седишту НАТО-а у Бриселу, где наглашавају да ће процес трансформације БСK у војску трајати 10 година.

– Мислим да војска Kосова неће бити формирана у децембру. Постоје три закона која су тренутно у законодавном процесу. Постоји очекивање да ће они крајем месеца бити усвојени. Тада ће почети транзициони процес од десет година да би се трансформисале Kосовске безбедносне снаге. Нема говора да они постану војска када се усвоје закони, то је дуг процес – рекао је званичник НАТО новинару „Блица“ на брифингу пре почетка састанка министара спсљних послова Западног Балкана, у оквиру конференције Алијансе у Бриселу одржане ове недеље.

Рекли су о војсци Kосова:

Бјорнстад

Слажем се са НАТО

Оно што Приштина сада ради представља ризик, оцењује амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад, и додаје да су приштинске власти на то јасно упозорене.

– Потпуно се слажем са ставом генералног секретара НАТО Јенсом Столтенбергом да ће бити последица уколико косовски политичари донесу одлуку о формирању војске, али и у том случају постоје различити сценарији, почевши од тога да се ништа не догоди, па све до оних драматичних – каже Бјорнстад, уз опаску „прво морамо видети шта ће се догодити”.

Столтенберг

Погрешно време

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оценио је да намера Kосова да траснсформише своје безбедносне снаге у војску долази у погрешно време, да је супротна препорукама многих НАТО чланица и да може имати озбиљне последице по евроатлантске интеграције Приштине. Столтенберг каже да су НАТО министри на састанку размотрили намеру Kоосва да трансформише Kосовске безбедносне снаге у војску. Он је нагласио да НАТО подржава KБС у садашњем мандату и да свака трансформација мора да буде у складу с Уставом.

 

Извор: Blic.rs