Србија

Харадинај тотално изгубио разум: Тражи од Србије 22 МИЛИЈАРДЕ евра одштете?!

Фото: Јутјуб

Самозвани премијер лажног Kосова Рамуш Харадинај из дана у дан помера границе бахатости!

Једна од последњих ствари које сведоче о томе је његов нацрт свеобухватног споразума Србије и Kосова, који је у ствари више листа неразумних жеља, а који би Србију коштао – 22 милијарде евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

План на 30 страна, са преамбулом и 16 поглавља, толико је екстреман да се може закључити да је његов циљ само један – присилити Србију на тотално понижење и капитулацију. С једне стране Србији и српској заједници на KиМ се не нуди ништа, наша држава не само да би требало да безусловно призна Kосово и омогући им столицу у УН и свим другим међународним организацијама, већ би и по евентуалном стицању жељене независности практично требало да га издржава кроз бројне одштете и репарације које датирају чак из времена СФРЈ.

На тој листи захтева нашли су се исплата ратне одштете, неисплаћених пензија, динарске и девизне штедње које су Албанци имали у банкама СФРЈ, али и одштета за социјална давања, дечије додатке, пренос електричне енергије…

Мада нико, ни у Београду, ни у Приштини, са сигурношћу не може да тврди колико би та сума износила, Албанци са Kосова направили су оквирну рачуницу од које се нормалном човеку заврти у глави. Реч је, наиме, о 22 милијарде евра и та сума се односи само на штету коју је Kосово „претрпело“ од 1989. до 1999. године током периода санкција.

На чему се прецизно темељи ова сума, нико не може да потврди, али познато је одакле је потекла. Наиме, приштински медији су пре неколико месеци објавили да су самозвани косовски званичници и аналитичари израчунали да је штета коју је наводно изазвала Србија већа од 22 милијарде евра.

Да се овим вртоглавим сумама заиста оперише у приштинској јавности, потврдио је некадашњи координатор за економске послове преговарачког тима Приштине Мухамет Мустафа, који је поновио став којим се руководи и Харадинај – да је Србија дужник који ово треба да покрије.

– Тим који сам водио у то време извршио је процену ратне штете у различитим секторима и утврдио да је вредност достигла више од 22 милијарде евра. Сада, наравно, ако Србија заиста жели да напусти и остави иза себе политику Слободана Милошевића, требало би да буде спремна да очисти рачуне и надокнади економску штету против приватне имовиме, али и другу штету (самозваним) косовским властима, због рата који је вођен против Албанаца – тврди Мустафа.

Харадинај се у свом плану бавио и енергетском мрежом на Kосову, односно тиме како би тзв. Kосово требало „да преузме сву енергетску инфраструктуру, као и преносне везе између (самопрокламованог) Kосова и суседних земаља“, поново прећуткујући да је реч о српској инфраструктури.

Поврх тога, тражи и да Београд Приштини исплати новац и приходе откупљене на то име од стране „Електромрежа Србије“ од 2007. године до данас. О којој суми је реч, међутим, није познато.

Албанци у ове финансијске прорачуне нису урачунали да су грађани Србије деценијама од својих зарада издвајали новац за помоћ Kосову и Метохији као неразвијеном подручју. Такође, не помиње се да је Србија својевремено преузела све дугове са Kосова према повериоцима, од Лондонског и Париског клуба, до ММФ-а. Процењено је да је реч о око 370 милиона долара.

Не треба занемарити ни српску имовину на Kосову и Метохији. Тако је Србија својевремено од страних компанија тражила да отварају производне погоне на KиМ, где су постојале многобројне домаће фабрике.

Представницима Приштине ово ни из близа није први пут да су покушали да завуку руку у џеп Београда.

Тако је српску јавност средином ове године разбеснела информација да Приштина у сагласју са Подгорицом, покушава да издејствује да и њима припадне део новца од продаје појединих објеката који су пропадали СФРЈ. Они су се тада намерачили на зграду Мисије Србије при УН у Њујорку, као и објекте у Бону, чија је процењена вредност око 60 милиона евра. Са овом намером су се обраћали Швајцарској, Јапану и Немачкој да их подржи у намери, али нису наишли на одобравање.

 

Извор: Srbija Danas/Blic