Издвајамо Регион Србија

ХАРАДИНАЈЕВ СПИСАК БИЗАРНИХ ЖЕЉА: Ево шта пише у „споразуму са Србијом“ који је Приштина сама написала

Фото: Јутјуб

У документу у коме је прецизирано функционисање косовске државе у свим областима, а на шта би Србија требало да стави свој потпис, помиње се и Заједница српских општина која би требало да има статус удружења грађана

Нацрт предлога свеобухватног споразума са Београдом, који је косовски премијер Рамуш Харадинај већ представио амбасадорима Квинте у Приштини, предвиђа до детаља све услове на које би Србија требало да пристане, а да Косово, заузврат, постане међународно призната држава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У документу који Харадинај промовише, а у који је Танјуг имао увид, тражи се од Србије да призна Косово као независну државу, да омогући њено чланство у свим међународним организацијама, да исплати ратну штету из сукоба на КиМ и да север покрајине буде потпуно интегрисан… а да гаранти за његово спровођење буду: САД, Велика Британије, Немачка, Француска, Италија и ЕУ.

У документу у коме је прецизирано функционисање косовске државе у свим областима, а на шта би Србија требало да стави свој потпис, помиње се и Заједница српских општина која би требало да има статус удружења грађана.

Од Србије се очекује да пристане на одредбу која предвиђа да надлежни суд на Косову може забранити било коју функцију или активност удружења ЗСО уколико повреди уставни поредак, крши људска права и слободе или подстиче расну, националну, етничку или верску мржњу.

У том документу Харадинај тражи ратну одштету од Србије и материјално обештећење жртава рата.

Поред тога, од Србије се тражи и одштета за пензије, динарску и девизну штедњу у време СФРЈ, одштету за социјална давања, дечије додатке, пренос електричне енергије. . .

Нацт „Свеобухватног споразума између Републике Косова и Републике Србије“ предвиђа и да се све регулише по принципима сукцесије, као што је то био случај са бившим југословенскимн републикама, иако Косово и Метохија никада нису били република у саставу СФРЈ, већ аутономна покрајина.

У Преамбули се, тако, прецизира да се споразум закључује „препознајући да су Споразум о сукцесији (2001) закључиле државе наследнице бивше СФРЈ, који пружа оквир за помоћ у решавању одређених аналогних питања за обе стране“.

Такође, по питању граница, у „споразуму“ стоји да се закључује „признајући да је принцип међународног права да су новоформиране суверене државе и да треба да имају исте границе као претходно зависно подручје, пре независности“.

Харадинај се у споразуму позива, а Србија с тим треба да се сагласи, „саветодавно мишљење Међународног суда правде да је једнострано проглашење независности Косова у складу са међународним правом“.

– Стране се слажу да ће гаранти за спровођење овог споразума бити САД, Велика Британије, Немачка, Француска, Италија и ЕУ – закључује се у том „документу“.

Извор: Ало.рс