Издвајамо Србија

ХИТНО САЗВАН ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ! Издато алармантно упозорење!

Због алармантног податка да је у суседној Румунији присутна опасна болест – афричка куга свиња, у северном Банату сазвана је ванредна седница Савета Управног округа и Окружног штаба за ванредне ситуације. С обзиром на то да је у Румунији регистровано већ 1.000 жаришта болести, а више од 50.000 свиња је уклоњено, Србија мора да буде на опрезу, апелују надлежни.

Како је истакао доктор ветеринарске медицине Тибор Молнар, из Специјалистичког ветеринарског института из Суботице, афричка куга је болест која напада домаће и дивље свиње, не прелази на друге животиње, нити на човека, али против ове болести не постоји начин лечења. Болест се преноси преко инфицираних свиња, а такође и преко производа од инфицираних свиња, пре свега технички необрађених. Такође, болест се може пренети путем одеће, обуће, преко радника који су били у контакту са зараженим свињама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доктор Молнар је као најважнију чињеницу истакао да је за сада битно препознати први случај, уколико се појави у Србији и да је најбитније правовремено реаговање у циљу спречавања даљег ширења болести.

Болест, за сада, није регистрована у Србији

Никола Лукач, начелник Севернобанатског управног округа, истакао је да је циљ састанка упознавање свих локалних самоуправа са последицама које ова болест може проузроковати.

– Превентивно деловање подижемо на један виши ниво, јер нам се приближава моменат када ће афричка куга бити и код нас регистрована. Међутим, надам се да ћемо сви заједно на најадекватнији начин одреаговати у раном препознавању како би последице биле што мање – истакао је Лукач.

Болест за сада није регистрована у Србији, али је зато у земљама у окружењу. С обзиром да је румунска граница на свега 20-ак километара удаљена од овог дела Србије, опасност постоји и зато је најбитније први случај „ухватити“ и превентивно деловати. Важну улогу у овом проблему имају ловци јер су највећи преносиоци дивље свиње. Сва сточарска газдинства морају бити на опрезу, нарочито сада у сезони свињокоља, јер се пре клања свака свиња мора исконтролисати.

Уколико се болест појави то би било погубно за сточни фонд Србије. Болест је до сада регистрована и у Бугарској и Мађарској. Како је закључено на седници, важно је указати на биосигурносне мере на фармама, упознати ловце са карактеристикама обољења и начином ширења болести код дивљих свиња.

На територији Кикинде, укључујући приватна газдинства и индустрију гаји се око 100.000 свиња. Против афричке куге не постоји вакцина. Стопа смртности код животиња је велика што узрокује велике штете у сточарском фонду.

 

 

Извор: srbijadanas.com/Телеграф