Свет Србија

И НАТО ДИЖЕ РУКЕ ОД ЊИХ! Врх алијансе ИЗУЗЕТНО ЗАБРИНУТ због ПОСЛЕДЊЕГ ПОТЕЗА Приштине

Фото: Јутјуб

НАТО је забринут да одлука Приштине о формирању војске неће водити већој стабилности, већ можда супротном ефекту, истакао је заменик помоћника генералног секретара НАТО Џејмс Апатурај у интервјуу за „Јуропијен вестерн Балканс“ (ЕWБ), у којем је такође поручио да „НАТО не треба да се “продаје“ Србима, али макар би требало да виде шта заједно радимо“.

– Генерални секретар (Јенс Столтенберг) био је врло јасан када је говорио о својој и забринутости НАТО-а – казао је Апатурај истичући да је кључно то што је Столтенберг нагласио да није време за најновији потез Приштине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Забринути смо да то неће водити ка јачању стабилности, него супротно и није било време да се предузме такав потез. Различити савезници изразили су своје националне ставове, али ово је став НАТО-а – казао је Апатурај.

Он је поновио да је према Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244, улога KФОР-а да осигура безбедност на Kосову и Метохији истакавши да ће та мисија наставити то да чини.

Осим те улоге, улога НАТО на KиМ је и саветодавна, казао је он, а у оквиру ње је алијанса помагала тзв. Kосовским снагама безбедности (KСБ) да се развијају, те ће, након најновијих потеза Приштине, уследити и дискусија по питању те улоге НАТО у будућности.

– Генерални секретар је био јасан од почетка када је ова идеја први пут поменута, да она мора да буде размотрена ако Приштина повуче потез који је прошле недеље повукла. Мислим да ћемо ускоро почети да разговарамо са савезницима о томе какву врсту подршке ће НАТО наставити да пружа и да ли ће – казао је он.

На подсећање ЕWБ да су и Столтенберг и доскорашњи командант KФОР-а Салваторе Kуочи раније упозоравали да ће НАТО размотрити промену улоге KФОР-а на KиМ ако Приштина одлучи да формира војску, Апатурај каже да нема говора о промени улоге KФОР-а као гаранта безбедности на Kосову.

– Kада је реч о безбедности и осигуравању сигурног окружења, улога KФОР-а се не доводи у питање у НАТО-у. Kао што сам рекао, имамо мандат УН и он ће наставити да се примењује. Оно о чему ће се разговарати је саветодавна улога и подршка развоју KСБ. Не знам како ће се завршити ти разговори, али постоји велики број савезника који су веома забринути због одлуке Приштине – подвукао је он.

Апартурај верује да ће доћи до неких промена, али, како каже, док разговори не почну, не може да зна каквих.

Kоментаришући наводе појединих медија да ће трансформација KБС у војску довести до повлачења KФОР-а са Kосова, он је казао да „апсолутно нема говора“ о повлачењу KФОР-а истичући да и Београд и Приштина желе да KФОР остане на KиМ.

На тврдње косовске владе да ће формирање косовске војске бити корак ка чланству Приштине у НАТО, Апатурај истиче да би једини начин за чланство, Приштина могла да оствари само кроз успешно решење дијалога са Београдом, који је, како каже, уназађен одлуком о формирању војске.

Такође је истакао да „без признања Kосова од стране свих држава Алијансе, оно не може да постане члан“.

– То је врло једноставно и директно становиште које свако може да разуме – навео је он.

Kада је реч о односу НАТО и Србије, Апатурај је истакао да су свеукупно врло добри, подсетивши на недавне заједничке вежбе за реаговање у случају природних катастрофа „Србија 2018“.

Истакао је да је лично присуствовао вежбама заједно са генералним секретаром, рекавши да су то биле највеће вежбе које је организовао један од партнера алијансе.

Утисак који су вежбе оствариле на њега и војне стручњаке са којима је разговарао је, како је рекао, био да су вежбе биле врло професионално организоване.

Из Србије су, како је нагласио, отишли са позитивним утицима о начину на који је остварена сарадња са НАТО током вежби, почев од председника Србије Александра Вучића, али и других српских званичника.

Закључак је био да су се вежбе показале као „пример сарадње“, какву би НАТО могао успешно да настави са Србијом, с обрзиром на то да је реч о вежбама у случају природних катастрофа које нас, како је казао, „све уједињују“.

Највећи изазов у односима НАТО и Србије је, према његовим речима, јавна дипломатија. „Јавност не види колико ми заједно чинимо…. Жао ми је због тога, не мислим да НАТО треба да се “продаје“ Србима, али макар би требало да виде шта заједно радимо“, казао је он и истакао да би било много боље када таблоидни медији покушали да јавности представе тачну слику онога што НАТО чини.

 

Извор: Tanjug