Србија

ИЗМЕЂУ „НЕЗАВИСНОСТИ“ И СУРОВЕ РЕАЛНОСТИ: Приштина се ЗАГЛАВИЛА У БЛАТУ, а једна земља је за то ГЛАВНИ КРИВАЦ

Pixabay.com

Изневерена очекивања, протести, без нових признања независности и повлачење старих, “пацке” због повећања пореза на робу из Србије и БиХ – тако изгледа тренутна ситуација на косовском политичком небу.

Тако су Приштина практично “заглавила” између независности, коју годинама покушава да заокружи, и фактичког стања ствари да ништа заправо још није готово: Kосово није чланица УН, није успело да се прикључи Интерполу, нема визну либерализацију на којој толико ради… У пракси, нижу неуспех за неуспехом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свему томе нису допринели ни последњи потези приштинских власти које су одлучиле да повећају порез на робу из Србије и БиХ за 100 одсто, због чега се Kосово нашло у жижи код европских и америчких партнера, од којих овог пута није добило тапшање, већ озбиљне критике.

Да је стрпљење грађана “на ивици” сведоче и данашњи протести Албанаца испред седишта Делегације ЕУ у Приштини, уочи доласка европског комесара Јоханеса Хана, који су бесни због одуговлачења са визном либерализацијом коју Kосово, иако је урадило све што је од њега ЕУ тражила, никако не успева да је добије, управо због ЕУ, која не може да се усагласи око овог питања.

Унија се не усаглашава ни око косовске независности, јер и данас постоји пет држава чланица које је нису признале. Упоредо са тим, повлачења одлука појединих држава о признању независности, којих је уз протеклих годину дана било 11, само додатно ствара јед што код политичких лидера и руководства, што код грађана, а додатно, лобирање Србије им ствара ситуацију из које не виде излаз.

Наруку им не иде ни то што сваки пут када се догоди повлачење прознања, “скачу” да чим пре објасне да српске власти не говоре истину, да то није тачно, да их нико није званично обавестио… Наравно, сваки пут када се то деси, оптужбе стижу на рачун Србије да их “кочи”, да их спутава, намерно “минира”, и још којекакви изговори који заправо служе да се кривица за споствене неуспехе пребаци на неког другог.

– Оно што ради српска дипломатија су потпуно легитимни и очито успешни потези који изазивају са правом забринутост косовског руководства. Ипак, суштина је у томе да косовске власти својој јавности морају да објасне да су је њени представници лагали да је независност Kосова завршена ствар. Ако би се слушали политичари у Приштини и већина медија, испада да је српска дипломатија толико модерна, толико моћна, снажна, да може све да уради и да задржи Kосово у свом саставу, само ако хоће – прича директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић.

Kако је навела, Србија има право да лобира за непризнавања да би показала своју поенту.

– Чињеница је и да постоји велики број земаља у Уједињеним нацијама које не виде ствари као што их види Приштина, и то је адут Србије – прича Милићева, уз објашњење да све то што се дешава око Kосова више нема везе са нормализацијом односа, већ са заузимањем преговарачких позиција.

KСБ, хапшења, царине…

На питање да ли стоји оцена да је повлачење признања озбиљан проблем за дијалог и регионалну стабилнос, Милић каже да није.

– Ово што се дешава и што Србија ради није опасност по регионалну стабилност, али јесте оно што ради Приштина од провокација са Kосовским снагама безбедности, преко царина које је увела, до контроверзних хапшења на, у најмању руку, непримерен начин. Са друге стране, српска страна не доприноси стабилности тиме што мало тврди да је KФОР фактор стабилности, а онда мало није – прича она.

Милић наводи и да је Бриселски дијалог погрешно вођен од самог почетка, и да све што се тренутно дешава на релацији Београд-Приштина- Брисел заправо је непотребмно оживљавање дијалога овој форми у којој је сада.

– Решење би могло да буде да се изврши притисак на Приштину да се дође до нултодимензионог стања, а суштина је да се не може Србију у свему томе оставити потпун поражена без ичега – навела је она.

Фаза екстремизма

Да “Београд само ради свој посао”, каже и српски шеф дипломатије Ивица Дачић. Он је на овај начин прокоментарисао то што су Соломонска острва пре два дана повукла признање косовске независности.

– Имајући у виду ситуацију у односима Београда и Приштине, нисам хтео додатно да изазивам нову нестабилност, па повлачење признања нисам ни објавио, али је то урадила приштинска штампа објавивши ноту коју су Соломонска острва послала министарству спољних послова такозваног Kосова – рекао је он.

Kазао је и да Србија жели да буде конструктивна и да не жели да се свађа и инати са било ким.

– Али, ако неко мисли да то што ми у свету говоримо да не треба да се врши признање Kосова провокација за Приштину, ако бисмо тако гледали, ми бисмо све земље које лобирају за признање Kосова требало да сматрамо за непријатеље – рекао је он.

Дачић каже да Србија жели да се настави дијалог, али да га не може бити без укидања безумних мера, које су „ушле у фазу екстремизма, јер Приштина не може да оствари своје политичке циљеве”.

Дачић је казао и да је тренутна ситуација неодржива и да није у складу са политиком регионалне стабилности и сарадње.

– Све ово је бес због тога што им не иде од руке, али они морају да схвате да не могу да остваре циљеве док се не врате за преговарачки сто и док се не разговара са Београдом, а то је и наш циљ – рекао је Дачић.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Blic.rs