Србија

КАКО ФОРМИРАЊЕ ВОЈСКЕ КОСОВА ИДЕ НА РУКУ СРБИЈИ? Поделе унутар НАТО наша прилика ЗА ШАХ-МАТ!

Хофбауер је европској и српској јавности познат по књигама „Разарање Југославије“, „Продор ЕУ на исток“ и „Експеримент Kосово – повратак колонијализма“, у којима критикује ставове и поступке Запада према народима бивше Југославије

Различити ставови унутар НАТО-а о формирању тзв. Војске Kосова прилика је да се свету покаже да ова организација не говори једним гласом, сматра аустријски историчар Ханес Хофбауер.

Тзв. косовске безбедносне снаге (KБС) настале су под патронатом Сједињених Држава и НАТО-а, а сада, када косовски Албанци имају намеру да их трансформишу у тзв. војску Kосова, у Северноатлантској алијанси постоји подела због тог питања, каже један од најзначајнијих аустријских интелектуалаца, историчар Ханес Хофбауер.

Подела, према његовим речима, постоји и у самој америчкој администрацији.

– Једни нагињу ратној опцији, други су наклоњени мирољубивијем решењу. То се, на пример, може видети када генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорава „косовске власти“ да не формирају војску, а са друге стране, из Велике Британије и САД кажу да формирање „војске Kосова“ може да се настави јер су те две земље наводно ослободиле Kосово од Србије и да је природно за Kосово да има своју војску. То су две позиције унутар једне организације и рекао бих да је то добра прилика да се покаже јавности да НАТО не говори једним гласом – каже аустријски стручњак.

Хофбауер је европској и српској јавности познат по књигама „Разарање Југославије“, „Продор ЕУ на исток“ и „Експеримент Kосово – повратак колонијализма“, у којима критикује ставове и поступке Запада према народима бивше Југославије.

У књизи „Експеримент Kосово – повратак колонијализма“, објављеној пре десет година, Хофбауер образлаже тезу да је једнострано проглашена независност Kосова фаталан ударац по светски поредак који је успостављен после Другог светског рата, чиме је редефинисано међународно право.

 

Извор: Espreso.rs/Srbija danas