Свет

КЛИМАТСКА КАТАСТРОФА ЈЕ ВЕЋ ПОЧЕЛА: Управо се дешава нешто што није забележено ХИЉАДАМА ГОДИНА!

Фото: Pixabay.com

Ледена плоча на Гренланду данас се топи незабележеном брзином

Ледени покривач на Гренланду садржи количину воде довољну да ниво свих мора и океана подигне за седам метара, а нова студија показује да се топи брзином незабележеном хиљадама година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Научни часопис Натуре пре неколико дана је објавио студију која показује да је лед на Гренланду у последње две деценије почео убрзано да се топи, након што је био релативно стабилан од почетка индустријске револуције средином 19. века.

Данас се гренландска ледена плоча топи 50 посто брже него у прединдустријско доба и 33 посто брже него током 20. века, сматрају научници.

– Успели смо да докажемо да се ледена плоча на Гренланду данас топи незабележеном брзином, што значи да нам је потпуно непознаница шта се може догађати у будућности – рекла је Сара Дас, научница с Океанографског института Вудс Хол и коауторка студије.

Да би спознали којом се брзином топи лед данас у поређењу с прошлим раздобљима, научници су за вађење узорака користили бушилице величине ступова за семафоре. Узорци су скупљани с локације 1828 метара изнад мора, што је омогућило бољи увид у топљење леда током прошлих векова. У светлу октобарског извештаја УН-овог Међувладиног панела о климатским променама који је упозорио да човечанство има тек десетак година да избегне климатску катастрофу, ова студија доноси још лоших вести за нашу планету, посебно за милионе људи који живе уз обале. Отапање гренландског леда придоноси порасту нивоа мора више него било који други фактор.

– Kад ледени покривач досегне ту границу, почеће његово неповратно нестајање. Дакле, последице онога што смо радили и што радимо данас, осећаће се хиљадама година у будућности – каже Трусел.

Сара Дас наглашава да се климатска наука често фокусира на последице загрејавања у будућности, а нове спознаје указују на то да се клима већ данас умногоме променила.

– Kлиматске промене, било на Гренланду, било у нечијем дворишту, већ су стигле, већ се догађају и већ утичу на људе. Kлиматске промене нису нешто што нас чека у будућности, ова студија то јасно показује – закључила је Дас.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/CNN