Свет Србија

КОСНЕТ ПОСТАВИО УЛТИМАТУМ СРБИЈИ: Вашингтону се жури, ово је РОК ЗА КОНАЧНО РЕШЕЊЕ!

Амерички амбасадор у Приштини Филип Kоснет сматра да 2019. мора да буде година свеобухватног споразума.

Фото: Јутјуб

Он наглашава да од САД нема „бланко чека “за било које решење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако се однос између Србије и Kосова не побољша, постаће још гори. Заиста не постоји опција да се задржи статус кво – каже Kоснет за „Kоссев“.

Он наглашава да САД желе да види „креативан свеобухватни споразум између две земље“, који мора да узме у обзир бриге и сигурност Срба на KиМ и да то не може да се игнорише.

– Што се тиче питања о границама – корекцији, замени територија и свега тога, политика Сједињених Држава је доследно била да ми немамо неки жељени исход. Не покушавамо да напишемо то како би требало да изгледа споразум Kосова и Србије – каже Kоснет.

У интересу Сједињених Држава је да виде мир, просперитет и правду на Kосову, у Србији и свим земљама региона, наводи он.

На констатацију новинара да многи страхују да уколико то решење буде била идеја било каквог етничког разграничења или размене територија, што ће бити име за етничку поделу, то неће бити трајни мир, већ да ће изазвати продубљивање кризе у целом региону он каже:

„Мислим да ако две владе пронађу решење које је прихватљиво за грађане обе земље, које доводи до побољшања наших циљева мира, просперитета, правде за обе земље за овај регион, Сједињене Државе це то поздравити. Ми не исписујемо бланко чек, што значи да не кажемо да ће Сједињене Државе подржати све о чему се те владе сложе и то је важна ствар. Понављам, оптимиста сам да ће након овог тешког посла две владе донети обострано користан споразум који ћемо желети да подржимо, али не можемо рећи хипотетски док га не видимо.“

Такође наглашава да САД не виде алтернативу дијалогу.

Упитан како коментарише наговештај промене у ставу према таксама који је изнео Тачијев саветника, Kоснет каже да америчка влада сматра да би позитиван корак био уколико би косовска влада у овом тренутку суспендовала царине, као средство за креирање замаха, како би процес дијалога напредовао.

На питање шта је његова порука косовским Србима, Kонсет каже да мисли да би било који ефективни свеобухватни споразум између две земље мора да узме у обзир забринутост и сигурност Срба на Kосову.

– Искрено мислим да је то прилично очигледно. То не можете да игноришете. Свакако разумем зашто су неки косовски Срби нервозни што би могао да се појави споразум који неће у потпуности да одражава њихове бриге и решава њихове потребе. Разумем то. Рећи ћу да Сједињене Државе чврсто верују да права и безбедност косовских Срба и других мањинских заједница морају да буду заштићени. То нам је веома важно – истиче Kоснет.

Упитан да ли искључује насиље у наредној години на Kосову, он каже да се тако нешто не може искључити када су политичке тензије и емоције високе.

Он мисли и да људи који су предложили да Срби избегавају полицију и снаге безбедности, праве велику грешку.

Додао је и да су САД у потпуности посвећене Специјалном суду.

– Верујемо да је његово деловање важно за правду за грађане Kосова, и верујемо да он функционише на професионалан начин. Наше је мишљење да људи који су позвани у Специјални суд да им помогну у њиховим истрагама, треба да сарађују. И знате, има људи, постоје политичке личности на Kосову које су отишле у Хаг, које су представиле своју одбрану, које су очистиле своје име и које су се вратиле на Kосово. То је оно што волимо да видимо. Мислимо да систем функционише – закључује Kоснет.

 

Извор: KosSev/Д.К.