Издвајамо Свет

ЛАВРОВ: Ако Русија призна Доњецк и Луганск, изгубиће Украјину

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Ако Русија призна самопрокламоване Луганск и Доњецк Народне Републике (ЛНР и ДНР), изгубиће везе у Украјини, које ће остати у рукама садашњег режима, каже руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, док је објашњавао зашто Русија не признаје ове републике.

“Желите да признате ДНР и ЛНР? Шта онда? Да ли желите да изгубите остатак Украјине и да је оставите нацистима?”, рекао је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Не ратујемо с украјинским режимом. Грађани Украјине који живе у Донбасу се боре против украјинског режима”, наставио је Лавров.

Када је питан зашто Москва није прекинула односе с Кијевом, Лавров је рекао: “Имамо везе с украјинском државом, која нам је важнија од режима који је добио моћ, због западне издаје интернационалних норми и понашања. Украјинци немају ништа са тим. Сигуран сам да велики део украјинског народа жели мир. Желе да се отарасе срамотног режима и да врате нормалне односе с Руском федерацијом. Они су дубљи и имају ширу слику од ДНР или ЛНР”, рекао је Лавров.

“Минск договори су једини начин да се превазиђе криза у Донбасу”, додао је Лавров.
“Нема алтернативе Минск договору. Исту ствар сам рекао пре две године”, рекао је министар.

Одговарајући на новинарову опаску да Минск договори неће функционисати, Лавров је рекао: “Повеља УН је такође прекршена неколико пута. И неколико пута била је неуспешна. Па ипак, недопустиво је препустити се паници.”

 

Извор: Wебтрибуне.рс