Издвајамо Србија

ЛАЗАНСКИ ПОСЛАО ПОРУКУ ТРАМПУ: Доналде, пиши писмо ПОНОВО! ФАЛИ НАЈВАЖНИЈА РЕЧ!

Мирослав Лазански (Фото: ЈуТјуб)

Писац, новинар и војно – политички коментатор Мирослав Лазански оценио је да писма америчког председника Доналда Трампа упућена председнику Србије Александру Вучићу и лажном председнику самопроглашеног „Косова“ Хашиму Тачију, не садрже ништа посебно и да би их требало писати поново, јер не спомињу реч „компромис“

Фото: Јутјуб

Лазански је нагласио да председник САД у свом писму пледира на помирењу, напретку у будућности Срба и Албанаца и слично, али није јасно око чега би требало да постигну договор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако претпоставимо да би то значило да север Косова припадне Србији, да српске енклаве јужно од Ибра буду део заједнице српских општина, а да сви српски културно – верски објекти буду под међународном заштитом, ако је то оно што се сматра „разграничењем“, да ли албанска страна то уопште прихвата? – упитао је Лазански.

Што се тиче српске стране, како је навео, ту је и обећање да ће било која опција за Косово и Метохију пре коначне одлуке ићи на народни референдум.

– А српски народ на референдуму по обичају може да зезне целу ствар. Па још и став наших попа, па ако уз опцију „разграничење“ иде и размена територије. Ми вама оно што је Врањска котлина, ви нама север Косова по формули „размена плус разграничење“, ко ће се све ту снаћи? – упитао је Лазански.

Он каже да Приштина не жели „размену“, него само присаједињење Прешевске долине плус Албанија, што је једнако Велика Албанија.

Лазански је констатовао да није сигуран да ли је Трамп упознат са свим овим финесама пошто је Срби и Албанци за САД очигледно нису једнаки партнери пошто САД признају територијални интегритет „Косова“, што значи да аутоматски не признају територијални интегритет Србије.

– При томе „компромис“ око Косова не сме да буде само заједница српских општина. Колико знам, Вашингтон не нуди више од тога – рекао је Лазански.

Он је указао да Срби и даље причају о међународном праву, Резолуцији УН 1244 и дипломатији, иако међународно право више не постоји, а ова резолуција је исмејана и прегажена и постоји само у српској перцепцији Косова.

– Колико год нам звучало непријатно, досадашња стратегија УН на Косову је пропала, мултиетничко друштво на Косову је илузија. Запад је снажно игнорисао разорну снагу питања статуса јужне српске покрајине, а Србију и даље понижавају без обзира на демократске промене. Запад и САД траже од Србије да клекне и изврши еутаназију – рекао је Лазански.

Он је нагласио да никада неће моћи потпуно да разуме и чиме је то све било изазвано толико непријатељство Запада према Србији и Србима почетком деведесетих година.

– Знам сигурно само једно – Србији нема уласка у ЕУ без изричитог признања Косова. Све остало су наше илузије – закључио је Лазански.

 

Извор: Информер.рс/Политика