Свет Србија

ЛОМЕ СЕ КОПЉА У ЕУ ОКО СРБИЈЕ! За тачно ЧЕТИРИ ДАНА из Брисела стиже НАЈНОВИЈА ПРОМЕНА за нашу земљу!

Од седам поглавља које је Србија у потпуности технички спремила, у понедељак, 10. децембра, у Бриселу ће на Међувладиној конференцији бити отворена два – 17 (о монетарној политици) и 18 (о статистици).

О броју поглавља које ће Србија отворити до последњег момента су се међу чланицама ЕУ ломила копља, а извори из Брисела тврде да су почетак преговора о области 9, финансијске услуге, која је, иначе, била спремна још у јуну, зауставили Немачка, Француска и Холандија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према незваничним информацијама, међу водећим државама ЕУ превладао је став да треба да се задржи досадашња динамика отварања поглавља, а то је да их на једној међувладиној конференцији не буде више од два-три.

Такође, према незваничним информацијама, код броја поглавља које треба отворити „затезале“ су и комшије, пре свих Хрватска, али и Бугарска, која је имала одређене замерке због положаја своје мањине у нашој земљи.

Тако ће на чекању и даље бити поглавља 4 (слобода кретања капитала), 1 (слобода кретања робе), 21 (трансевропске мреже), 14 (транспорт) и 9 (финансијске услуге). Србија ће са два нова поглавља имати отворених 16 од укупно 35 поглавља, од којих су два и привремено затворена.

 

Извор: Srbija Danas/Večernje novosti