Регион Србија

Мађарска шаље војску на Косово! Ево шта се дешава

Мађарска ће послати још најмање 60 војника на Kосово до наредног лета, изјавио је данас министар спољних послова те земље Петер Сијарто и додао да се у мисији НАТО на Kосову тренутно налази 398 мађарских војника.

Он је то рекао након дводневног састанка министара спољних послова НАТО-а у Бриселу и нагласио да ће се мађарска кандидовати за командну позицију KФОР-а на Kосову након што наредне године истекне мандат италијанском команданту, преноси МТИ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, мађарски војници биће прераспоређени из мировне мисије УН на Kипру, а осим на Kосово, додатне снаге биће послате и у Авганистан, а та већа улога Мађарске у НАТО мисијама је у складу са обећањем датом генералном секретару те организације Јенсу Столтенбергу.

Говорећи о Македонији, он је рекао да је та земља одавно требала да постане чланица НАТО и да верује да ће, чим се заврши процес око промена имена те земље, процес придруживања НАТО-у завршити следеће године.

– Исрторија нам је показала да уколико постоје нерешени проблеми на западном Балкану, то доводи до великих проблема. Било би боље избећи то, а најбољи начин за то је убрзање процеса интеграције – рекао је Сијарто.

 

Извор: Tanjug