Издвајамо Спорт

„МАРАКАНА, РОЂАЦИ:“ Француски новинари остали У ЧУДУ због онога што су доживели на мечу Звезда – ПСЖ

У завршном, шестом колу групне фазе Лиге шампиона, Звездини навијачи су још једном направили спектакуларну атмосферу, а њихова кореографија је обишла читаву планету. Не дешава се често да однос публике према љубимцима засени и дешавања на терену којих свакако није мало у мечу у коме је Пари Сен Жермен славио против Црвене звезде са 4:1. Али, француски новинари су баш домаћом публиком били одушевљени.

Најзанимљивија утакмица вечерас у Лиги шампиона биће одиграна у Украјини, где се Шахтјор и Лион директно боре за пролаз даље. Домаћину одговара само победа, кец носи квоту 2,30, а дупла шанса X2 која Лион води у осмину финала, плаћа 1,62.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Природно, са спортским гигантом неке земље на гостовање долази и велики број новинара, као и присталица клуба. А оно што су француски новинари говорили након сусрета је показало да некад и „градски митови“ и приче о најтврђим навијачима јесу потпуно истининти.

Певало се на стадиону „Рајко Митић“ доста пре утакмице, али и дуго у ноћ након последњег звиждука Вилија Калума. Гужве у граду, реке навијача, шалови, црвено-бела обележја – све је то обележило 11. децембар у Београду, а на Звездин „вирус“ нису остали имуни ни Французи.

Све је почело као и свака европска утакмица на Маракани – феноменалном кореографијом „делија“, а она је оставила посебан утисак на новинара „ТФ1“ телевизије и „Телефута“ Жулијена Мајнара:

– То је, дакле, Маракана – написао је Мајнар, а као да је то једино успео и да помисли када је чуо заглушујућу буку са трибина.

„Инстант фут“, француски портал који на Твитеру има преко 121.000 пратилаца, објавио је фотографију кореографије „делија“ уз коментар:

„Невероватан тифо-призор у режији Звездиних присталица. Овај клуб је био првак Европе 1991, тада победом над Олимпиком из Марсеја“.

Некад ипак целокупоно одушевљење стане тек у неколико речи, а тако је било и на примеру Сабера Десфаржа:

„Чак и у поразу, Маракана вам је баш оваква“, поручио је овај новинар француског „РМЦ спорта“ уз снимак како навијачи и играчи заједно певају по окончању меча, без обзира што је ривал победио са три разлике. Јер, није важно с ким се играло. Важно је како се играло, какав је однос био према фудбалској светињи у виду дреса и грба. А био је такав – да се певало у глас и после оних 1:4, што је потпуно шокирало гостујуће новинаре.

„Маракана, рођаци“, био би најједноставнији одговор младих генерација звездаша Французима који су били одушевљени оним што су видели на нашем највећем стадиону. Није тамо свеједно никоме ко први пут доживи онај вулкан емоција, па тако није било ни гостима који су у главни град Србије дошли због меча Звезда – ПСЖ.

 

Извор: Миодраг Димитријевић/Блиц