Србија

„МИ СМО НАРОД СРБИЈЕ КОЈИ КАЖЕ: НЕЋЕМО ОТИЋИ ТИХО У НОЋ“ Одржан протест окупљени викали: „Барбара, јави се!“

Ово је поплава, од које морамо да се спасемо. Ја сам један од пет милиона. Ово је ваша Србија – овим речима академик Душан Теодоровић поздравио је окупљене на вечерашњем протесту „Стоп крвавим кошуљама“, који је одржан у Београду.

Протест почео вечерас за 18 сати на платоу испред Филозофског факултета. Kолона се није кретала, као прошле суботе, ка Тргу Николе Пашића и даље Скупштини Србије, већ је ишла Улицом краља Милана, одакле је скренула у Kнеза Милоша према Скупштини Србије. Одатле је скренула ка Радио телевизији Србије, па након краћег стајања ушла у Светогорску улицу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На челу колоне налазили су се Драган Ђилас, Вук Јеремић, Борко Стефановић, Бошко Обрадовић и Зоран Живковић.

На челу колоне су људи који носе транспарент „Стоп крвавим кошуљама“, који су, кад су стигли до Скупштине Србије променили у „1 у 5 милиона“.

Лидер Левице Србије Борко Стефановић је симболично предао белу кошуљу посланицима испред Скупштине Србије, како би поручио да „српски народ не жели да живи у крвавим кошуљама“. Испред РТС-а су окупљени пустили шпицу Дневника 2, као и инсерте из Дневника. Викали су: „Уа“, и пуштали песму „Ово је земља за нас“.

Борко Стефановић се на крају протеста обратио окупљенима испред зграде Политике:

– Вечерас смо се скупили да нас виде и преброје. Из слободног Београда кажемо да нас неће ућуткати – рекао је Стефановић, након чијег пребијања је и организован протест „Стоп кравим кошуљама“ други пут заредом у престоници.

Након њега, говорила је Јелена Анасоновић, која је позвала окупљене да опет дођу на протест 16. јануара, на годишњицу убиства Оливера Ивановића. Завршила је говор речима: „Видимо се! Почело је.“

Шетња је завршена испред зграде Политике око 19.45, након чега су окупљени почели да се разилазе.

„Барбара, јави се!“

Док су пролазили поред Скупштине града, скандирали су: „Готово је“ и „Барбара“! Такође, са разгласа је пуштана музичка обрада прилога новинарке Барбаре Животић: „Линч, силовање, насиље“.

Kолону су накратко прекинули екстремисти који су носили погрдне транспаренте, а присутни су их извиждали, што можете видети у нашем видеу:

Пре почетка шетње, грађани су се окупили на платоу испред Филозофског факултета, где су им се обратили академик Душан Теодоровић и глумац Тихомир Станић.

Они су окупљенима представили уз речи: „Ако се победити може, ми ћемо победити“, а после говора су позвали окупљене у протестну шетњу центром града.

– Ово је поплава, од које морамо да се спасемо. Ја сам један од пет милиона. Ово је ваша Србија – рекао је Теодоровић.

Легитимно право је, додао је, да народ тражи правду и слободу на улици.

– Један први захтев односи се на наше најстарије грађане. Морају да врате сваки динар пензија. Други захтев се односи на студенте. Наши студенти су свуда по свету. Мораћемо да поништимо лажне дипломе – рекао је академик.

После Теодоровића говорио је глумац Тихомир Станић.

– Драги пријатељи, ми смо овде да се окупимо против насиља физичког и вербалног. Знате сви зашто смо овде. Нека свако од вас каже разлог зашто сте овде – рекао је Станић, на шта су му окупљени одговорили: „Лопови, цензура!“

– Ја вас позивам да то што сте сада изговорили понављате сваки дан својој деци која немају посао, која се спремају да оду у иностранство, због родитеља чије су пензије покрали, због послодаваца! – викао је Станић.

Међу грађанима на протесту, како јављају извештачи „Блица“, има представника свих генерација, неки су повели децу, а неки кућне љубмице.

Неки учесници протеста носили су жуте прслуке, по узору на протесте у Француској. На протесту није било видљивих страначких обележја, али неки од окупљених носили су беџеве #почелоје и транспаренте на којима пише „1 од 5 милиона“ и „Овако више не може“.

На моменте је био блокиран саобраћај у Васиној улици, Тераизјама, Kраља Милана, Kнеза Милоша, Булевару краља Александра, Таковској и Светогорској.

Прошле суботе такође је одржан протест „Стоп крвавим кошуљама“, о чему више можете прочитати на линку.

 

Извор: Blic.rs