Издвајамо Регион

МИЛО ПЉУВАО СРПСКЕ ЖРТВЕ! Помињао Његоша и окупацију Црне Горе! Одржао СРАМОТАН ГОВОР, а ОВЕ РЕЧИ је било мучно слушати (ВИДЕО)

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Црногоски педседник Мило Ђукановић свечано је данас у Никшићу открио Споменик црногорским комитима 1916-1929 и истакао да се тиме жели поручити да њихова борба није била узалудна и да су они били претеча покрета за обнову независне Црне Горе 2006

Ђукановић је рекао да су комити били борци за слободу Црне Горе у време аустроугарске окупације у Великом рату и борци за одбрану њеног државног достојанства након, како је навео, насилног припајања Србији 1918.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они, тврди Ђукановић, нису пристајали ни на туђинско, ни на савезничко ропство и понижење.

Нису пристали да Црне Горе више не буде, да се поништи њена велика историја, навео је Ђукановић у свом говору достављеном Тањугу.

– Данас им држава Црна Гора са осећањем дубоке захвалности одаје признање за њихово античко јунаштво. Слободна, независна, просперитетна и уважена Црна Гора, за какву су се борили и коју су сањали. У време Комитског покрета није се могло ни слутити да ће она кроз коју деценију постати равноправна чланица југословенске социјалистичке заједнице – навео је црногорски председник.

А посебно, казао је, да ће Црна Гора 88 година „након нестанка бити обновљена као независна, међународно призната држава, и убрзо заузети достојанствено место у престижној заједници европских и евроатлантских држава и народа“.

– Време је показало да њихова жртва није била узалудна – рекао је Ђукановић.

Говорећи о историјату њиховог настанка и распуштања, Ђукановић је рекао да „управо тада ослобођена Црна Гора бива унижена од Србије и изиграна од савезника“.

– Идеал уједињења јужнословенских народа претворио се у њен највећи национални раскол. Док су једни били за безусловно присаједињење Србији, други су били за југословенску заједницу која би сачувала част и име црногорско. Успостављен је режим под бајонетима српских трупа и бјелашких снага. Црна Гора је сурово кажњена и начином уједињења и понижавајућом позицијом у новој држави – тврди Ђукановић.

Он је рекао и да је „акцијом српске владе“, коју су спроводили њени црногорски повереници, рађено све да Црна Гора нестане као држава, и да се детронизује њена династија Петровић Његош“.

Ђукановић тврди да је Његош упаво на комите мислио када је певао: “На гробљу ће изнићи цвијеће за далеко неко покољење.

– Са ове историјске дистанце данас се јасно види колико је напора требало да се остваре идеали због којих су се комити жртвовали. Као и много пута у црногорској историји, десило се да велики циљеви морају чекати неку нову генерацију – рекао је Ђукановић и додао да је Комитски покрет добио и своје следбенике у политичким и интелектуалним групацијама, које су деловале у Црној Гори између два светска рата.

Шеф црногорске државе је оценио и да су црногорски комитети својом борбом, циљевима и идејама били претеча покрета за обнову независне Црне Горе 2006.

– Ми смо привилегована генерација која је завршила ту историјску мисију. Обновљена на наслеђу Комитског покрета, данашња Црна Гора жели његовом афирмацијом да укаже на којим темељима почива, и које вредности баштини. Без тога Црна Гора не би била аутентична, нити би црногорски трајала – навео је.

Поручио је Ђукановић да Црна Гора никада више не сме доустити да то драгоцено наслеђе буде растакано и негирано као идеолошко оруђе било чије политике.

– Зато је наша дужност да и садашњој и будућој Црној Гори укажемо да ће је наслеђе Комитског покрета увек чинити достојном њене славне традиције и њене достојанствене будућности. Нека томе од данас сведочи и овај споменик – закључио је Ђукановић.

 

 

Извор: Информер