Издвајамо Регион

МИЛО ПЉУВАО СРПСКЕ ЖРТВЕ! Помињао Његоша и окупацију Црне Горе! Одржао СРАМОТАН ГОВОР, а ОВЕ РЕЧИ је било мучно слушати (ВИДЕО)

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Црногоски педседник Мило Ђукановић свечано је данас у Никшићу открио Споменик црногорским комитима 1916-1929 и истакао да се тиме жели поручити да њихова борба није била узалудна и да су они били претеча покрета за обнову независне Црне Горе 2006

Ђукановић је рекао да су комити били борци за слободу Црне Горе у време аустроугарске окупације у Великом рату и борци за одбрану њеног државног достојанства након, како је навео, насилног припајања Србији 1918.

Loading...

Они, тврди Ђукановић, нису пристајали ни на туђинско, ни на савезничко ропство и понижење.

Нису пристали да Црне Горе више не буде, да се поништи њена велика историја, навео је Ђукановић у свом говору достављеном Тањугу.

– Данас им држава Црна Гора са осећањем дубоке захвалности одаје признање за њихово античко јунаштво. Слободна, независна, просперитетна и уважена Црна Гора, за какву су се борили и коју су сањали. У време Комитског покрета није се могло ни слутити да ће она кроз коју деценију постати равноправна чланица југословенске социјалистичке заједнице – навео је црногорски председник.

А посебно, казао је, да ће Црна Гора 88 година “након нестанка бити обновљена као независна, међународно призната држава, и убрзо заузети достојанствено место у престижној заједници европских и евроатлантских држава и народа”.

– Време је показало да њихова жртва није била узалудна – рекао је Ђукановић.

Говорећи о историјату њиховог настанка и распуштања, Ђукановић је рекао да “управо тада ослобођена Црна Гора бива унижена од Србије и изиграна од савезника”.

– Идеал уједињења јужнословенских народа претворио се у њен највећи национални раскол. Док су једни били за безусловно присаједињење Србији, други су били за југословенску заједницу која би сачувала част и име црногорско. Успостављен је режим под бајонетима српских трупа и бјелашких снага. Црна Гора је сурово кажњена и начином уједињења и понижавајућом позицијом у новој држави – тврди Ђукановић.

Он је рекао и да је “акцијом српске владе”, коју су спроводили њени црногорски повереници, рађено све да Црна Гора нестане као држава, и да се детронизује њена династија Петровић Његош”.

Ђукановић тврди да је Његош упаво на комите мислио када је певао: “На гробљу ће изнићи цвијеће за далеко неко покољење.

– Са ове историјске дистанце данас се јасно види колико је напора требало да се остваре идеали због којих су се комити жртвовали. Као и много пута у црногорској историји, десило се да велики циљеви морају чекати неку нову генерацију – рекао је Ђукановић и додао да је Комитски покрет добио и своје следбенике у политичким и интелектуалним групацијама, које су деловале у Црној Гори између два светска рата.

Шеф црногорске државе је оценио и да су црногорски комитети својом борбом, циљевима и идејама били претеча покрета за обнову независне Црне Горе 2006.

– Ми смо привилегована генерација која је завршила ту историјску мисију. Обновљена на наслеђу Комитског покрета, данашња Црна Гора жели његовом афирмацијом да укаже на којим темељима почива, и које вредности баштини. Без тога Црна Гора не би била аутентична, нити би црногорски трајала – навео је.

Поручио је Ђукановић да Црна Гора никада више не сме доустити да то драгоцено наслеђе буде растакано и негирано као идеолошко оруђе било чије политике.

– Зато је наша дужност да и садашњој и будућој Црној Гори укажемо да ће је наслеђе Комитског покрета увек чинити достојном њене славне традиције и њене достојанствене будућности. Нека томе од данас сведочи и овај споменик – закључио је Ђукановић.

 

 

Извор: Информер

Loading...
loading...
loading...