Србија

НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА МОЈСИЛОВИЋ ПОРУЧИО: Војска Србије може да одговори свим изазовима, ГРАЂАНИ НЕ ТРЕБА ДА БРИНУ

Грађани Србије немају никакву потребу да брину о томе да ли Војска Србије може на свој начин да одговори свим захтевима који се односе на ризике, изазове и претње, изјавио је начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић

– Ми ћемо са пажњом, будно да пратимо целу ситуацију. Морам да подсетим грађане да ми већ у копненој зони безбедности, дуж читаве административне линије имамо један респектибилни капацитет, који прати и усмерен је на стање безбедности и ја се заиста надам да ће све ово што се дешава на терену ући у контролисану сферу – рекао је Мојсиловић гостујући у јутарњем дневнику РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, јучерашња посета председника Србије Александра Вучића војним јединицама, на непознатим локацијама, састојала се од увида у стање оперативне способности, спремности, припремљености, као и борбене готовости јединица.

– То је била права прилика да добијемо смернице и директиве за даљи рад. Председник је одао признање војницима и старешинама на ономе што они раде, како то чине и његово обраћање је било управо оно што и војска очекује од свог врховног команданта – рекао је Мојсиловић.

Начелник Генералштаба је, како каже, обавио разговоре са многим носиоцима безбеносних функција, не само у земљи и региону, већ и у свету.

– Обавио сам разговоре и са командантом Заједничке команде за операције НАТО, генералом Скапаротијем. Наш разговор је био доминантан у сфери безбедности, добио сам уверавања да ће безбедност и стабилност бити приоритет НАТО када говоримо о KиМ уз наравно пуну имплементацију садржаја који се односе на мисије KФОР-а на терену.

Претходних дана сам разговарао и са директором Међународног војног штаба из Брисела, из НАТО. Они су свесни одређених ризика и суштина целокупне приче јесте да наши разговори морају да се каналишу у циљу управљања и контроле у условима повећаних тензија на терену“, рекао је Мојсиловић.

Стање на терену је, ипак, непредвидво у многим сферама, каже Мојсиловић, додајући да се због тога јуче у Нишу састао са командатном KФОР-а Лоренцом Д“Адриом.

Kако каже, на састанку је са командантном KФОР-а усаглашавао детаље везане за рад и активбност на терену.

– Суштина укупне приче је да је нама неопходно да имамо комуникацију, да имамо сарадњу и да радимо у смеру обезбеђивања мира и стабилности – рекао је Мојсиловић.

Упркос спремности Војске Србије да одговори свим ризицима и изазовима, Мојсиловић се нада да ће KФОР у свом капацитету и мандату обезбедити заштиту свих грађана на Kосову и Метохији, са тежиштем на српској заједници, за шта је, како каже, добио уверења о команданта KФОР-а.

Мојсиловић је доао да се нада да ће доћи до потпуне примене Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

 

Извор: Tanjug