Регион

Након протеста „Правда за Давида“ ухапшено неколико особа: Давор Драгичевић у бекству

Полиција је навела да међу ухапшенима није Драгичевић

Припадници полиције Републике Српске привели су у Бањалуци неколико особа због кршења закона о јавном реду и миру после протеста под називом „Правда за Давида“, јављају бањалучки медији. Давор Драгичевић, отац настрадалог младића Давида, у бекству је и за њим се трага, наводи полиција.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Полиција је саопштила да међу синоћ ухапшеним особама није Давор Драгићевић.

– Организатор скупа није испоштовао законом предвиђене обавезе, већ је са осталим учесницима кренуо у протестну шетњу градом, при чему је на више локација од стране учесника јавног окупљања извршено више прекршаја, а постоје основи сумње да су извршена и одређена кривична дела – саопштила је Полицијске управе Бањалука, преноси РТС.

Део грађана који су учествовали на скупу прекинули су, како се додаје, и претходно заказан концерт Хариса Џиновића, тако што су галамом, виком, вређањем, и оштећењем бине и постављене опреме, онемогућили извођење предвиђеног програма.

– Полицијски службеници раде на проналаску и лишењу слободе и других лица која су учествовала у извршењу прекршаја и кривичних дела – наводи се у саопштењу и додаје да Давор Драгичевић није лишен слободе.

Сузана Радановић, мајка несрећно страдалог младића Давида Драгичевића, објавила је раније на Фејсбук групи „Правда за Давида“ да је полиција поново ухапсила његовог оца Давора, који је позивао демонстранте да се врате на протесте након интервенције специјалаца, преноси РТС.

Полиција је те наводе, међутим, демантовала

Грађане Бањалуке и чланове групе „Правда за Давида“ који су се у недељу увече окупили на Тргу Kрајине у знак подршке породици Давида Драгичевића, а потом током протестне шетње прекинули концерт Хариса Џиновића у том граду, специјалне снаге МУП Републике Српске потиснуле су са тог трга, пошто је истекло време током којег је скуп био дозвољен.

– Скуп је био дозвољен до 20 сати, позивамо вас да се разиђете због ваше безбедности. Ако не поступите тако биће употребљена законска средства – казао је полицајац путем мегафона окупљенима демонстрантима, којих је према процени извештача тог сајта било око 50 људи.

Давор Драгичевић казао је окупљенима након доласка специјалца, а пре интервенције, да оду кући како би нешто појели, наводећи да ће он остати на Тргу Kрајине.

МИЛОРАД ДОДИK: СKУП ЗЛОУПОТРЕБЉЕН, ГРАЂАНИ СПРЕЧЕНИ ДА СЛУШАЈУ KОНЦЕРТ

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик осудио је сваки покушај злоупотребе скупа „Правда за Давида“ и навео да су учесници синоћњег протеста у Бањалуци насиљем покушали да ометају све друге грађане који су имали намеру да на најлепши начин проведу празнике.

Бањалучка АТВ преноси да је Додик казао да окупљање групе „Правда за Давида“ нико није ометао.

– Неприхватљиво што је скуп злоупотребљен, одобрење за одржавање скупа било је за простор Трга Kрајине. Грађани су спречени да слушају Хариса Џиновића – навео је Додик.

 

Извор: Telegraf.rs/RTS