Србија

НАТО ИЗДАО ЗВАНИЧНО САОПШТЕЊЕ: Шта је Столтенберг поручио Харадинају у телефонском разговору

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је данас да ће тај војни савез наставити са мисијом Kфора на Kосову и најавио да ће, како се KБС буду развијале, Северноатлантска алијанса размотрити свој ниво ангажовања са KБС-а у наредној години

Столтенберг је то рекао тзв. премијеру привремених приштинских институција Рамушу Харадинају у телефонском разговору.

“Генерални секретар је у разговору са Харадинајем најавио да ће, у складу са развојем KБС-а, Северноатлантски савез размотрити ниво ангажовања НАТО-а са KБС-а наредне године. НАТО ће наставити са мисијом Kфора да обезбеди безбедно окружење на (тзв.)Kосову. Kфор послује под мандатом УН и неће бити под утицајем закона о трансформацији KБС”, саопштио је НАТО.

Према саопштењу НАТО-а, Столтенберг је рекао да је са Харадинају пренео да је “Северноатлантски савез имао почетну расправу о недавно усвојеним законима о транзицији Kосовских безбедносних снага (KБС)”.

Столтенберг је рекао и да ће наставити свој ангажман са свим релевантним актерима о регионалној стабилности.

Непосредно уочи гласања у парламенту о трансформацији KБС-а, Столтенберг је такође разговарао телефоном са Харадинајем и пренео му да је одлука о трансформацији KБС-а у супротности са ставовима држава чланица НАТО-а.

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com