Свет

НЕМА ВИШЕ БЕЖАЊА ИЗ ШКОЛЕ: Сигле НОВЕ униформе за ђаке са ЧИПОВИМА! (ВИДЕО)

Школе у Kини промивишу „паметне униформе“ са чиповима, за лакше праћење присуства настави и кретања ученика, пише кинески лист на енглеском „Глобал Тајмс“

Више од десет школа на југозападу Kине у провинцији Гујиџоу и аутономном региону Гуанг Сиџанг, увеле су те униформе у школски програм.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико ученици носе униформе, надлежни у школи примају забележено тачно време њиховог уласка и изласка из школе и аутоматски шаљу те податке родитељима и наставницима, објаснио је Лин Цунгву, директор једне од тих школа у провинцији Гујиџоу.

Од јесени 2016. године, више од 800 ученика у тој школи носи такве униформе.

Према наводима технолошке компаније Гујинџоу Гуању која се бави техолошким делом у изради тих униформи, уколико ученик изађе из школе без дозволе, активира се аутоматски звучни аларм.

Уз помоћ опреме за препознавање лица која је уграђена на улазу у школу, аларм би се огласио и у случају да ученици замене униформе.

У предео рамена униформи уграђена су два чипа која могу да истрпе температуре до 150 степени и 500 прања, казао је Јуен Бичанг, вођа пројекта те компаније.

Међутим, како се наводи, ова пракса могла би да изазове забринутости за приватност, ако се узме у обзир чињеница да тај систем може да лоцира ученике чак и у време које није предвиђено за наставу.

– Бирамо да не проверавамо тачну локацију ученика у ваннаставном периоду, али када ученик није ту и не долази на часове, униформа нам помаже да га лоцирамо – казао је Лин и нагласио да се од увођења униформи у систем школства, знатно повећао број присуства настави.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Tanjug