Србија

НОВИ УДАР НА ЏЕП ВОЗАЧА: Технички преглед возила скочио на 5000 РСД

Цене техничких прегледа настављају да расту па су поједини возачи за ову услугу платили од 4.500 до 5.000 РСД

– Цене техничких прегледа у Србији, према нашим подацима крећу се у распону од 2.700 до 4.700 динара – каже Влада Маринковић, председник Националне асоцијације техничких прегледа Србије (НАТЕП)

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сва привредна друштва која се баве овим послом самостално одређују цену јер држава, иако је то њена законска обавеза, још није прописала најнижу а ни највишу цену прегледа.

Један од власника познате београдске фирме која се бави овом услугом објашњава зашто цене расту.

– Прво сам пропис да возило прегледамо на линији 30 минута значи да максимално за осам сати рада можемо да прегледамо 16 возила – каже он.

– Рачуница је ту сасвим јасна и показује да са 3.000 динара колико је коштао до пре неки дан технички преглед код нас не могу да исплатим ни плате радницима. Подигли смо цену на 4.500 динара, буне се возачи, али морају да схвате да смо принуђени на овакве непопуларне потезе.

Већи проблем је, ипак, каже, одлука осигуравајућих кућа да исплаћају само пет одсто провизије по закљученој полиси обавезног осигурања уместо доскорашњих 10-15 па и 20 одсто.

– Та сума није безначајна у укупним трошковима и да бисмо уопште опстали у овом бизнису једини излаз је било повећање цена.

 

Извор: Srbija Danas/Novosti