Издвајамо Регион

ОГЛАСИО СЕ ДОДИК: Шокиран сам сценама где мајке доводе децу на место ПОЛИЦИЈСКЕ АКЦИЈЕ

Фото: Јутјуб

Бањалука — Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик огласио се први пут поводом догађаја у Бањалуци и хапшења Давора Драгичевића.

Он је навео да дубоко саосећа са болом породице Драгичевић и разочаран је брзином којом тужилаштво води случај страдања њиховог сина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рекао је и да мора да поручи да је „Република Српска правна држава у којој се закони морају спроводити“.

Додик је истакао да је то што је под удар закона дошао отац који је изгубио сина једна несрећна околност, али у било којој земљи света закон га не би препознавао као оца који је изгубио сина, већ као грађанина који се огрешио о закон.

„Нисам се оглашавао током јучерашњег дана јер сам одмах по лишавању слободе Давора Драгичевића информисан да је све урађено по слову закона. Исто тако сам информисан да су и догађаји који су уследили, а које смо пратили путем медија, део полицијско-тужилачке акције, о којој као политичар не могу и нећу да говорим“, рекао је Додик упитан да прокометраише јучерашња дешавања у Бањалуци.

Он је навео да оно о чему и као функционер и као човек може говорити јесте да слике које су се виделе јуче у Бањалуци нису пријале ничијем оку, нити су нешто што ко жели да види.

„Морам да признам да сам шокиран сценама у којима се јуче на Тргу Крајине виде мајке с малом децом и јавно питам све у Републици Српској ко би своје дете довео на место које је сасвим очигледно место опсежне полицијске акције“, истакао је Додик за Срну.

Он је нагласио да је јуче на тргу видео и „скандал политичаре“ који, нажалост, трагедију породице Драгичевић и даље монструозно злоупотребљавају и јавно доводе у питање спровођење закона за које су неки од њих својевремено и гласали.

„Разумем да неки од тих политичара живе од скандала, креирају представе у којима могу да играју какву-такву улогу, али не разумем да су за потребе политичке промоције спремни да се играју с институцијама државе. Питам све у Републици Српској, али и у региону и свету, која би полиција дозволила да било ко некажњено напада или туче њене припаднике током вршења уставних и законских обавеза“, упитао је Додик.

Коментаришући реакције које долазе из ФБиХ у вези с дешавањима у Бањалуци, предсједавајући Председништва БиХ рекао је Срни да је било занимљиво видети како су у ФБиХ видјели јучерашњу полицијско-тужилачку акцију.

„Јуче нас и Жељко Комшић подсећа да је полиција Републике Српске учествовала у наводном геноциду и да је време да се реформа полиције врати на сто. Све то говори да су се најгласнији актери овог догађаја удаљили од саме суштине и да никога од њих није брига како је страдао млади Бањалучанин“, констатовао је Додик.

На питање да прокоментарише јучерашње саопштење Делегације ЕУ на челу с Ларс-Гунаром Вигемарком, у којем изражавају забринутост поводом ситуације у Бањалуци и траже од Министарства унутрашњих послова Републике Српске „хитно објашњење тренутних хапшења различитих особа повезаних с покретом ‘Правда за Давида'“, Додик је истакао да је то недипломатски и недопустиво у било којој сувереној држави.

„Мешање дипломата у операције није у опису ни домаћих политичких представника, а посебно не страних. Поруком да власти Републике Српске морају показати уздржаност, Вигемарк уствари поручује да власт Републике Српске не би требало да примењује законе који су усклађени с најбољом европском праксом“, нагласио је Додик.

Он је рекао Срни да је јучерашња реакција Делегације ЕУ у БиХ поводом догађаја у Бањалуци којим случајем дошла из уста неког од представника власти била би осуђена од тих истих Европљана и квалификована као мешање у рад тужилаштва.

„Не тако давно ти исти међународни службеници инсистирали су на томе да се одлуке тужилаштва морају поштовати. Шта се променило у међувремену да они сада уместо поштовања тужилачких одлука изражавају забринутост“, упитао је Додик.

Он је позвао све грађане Бањалуке и Републике Српске на мир и уздржаност, на поштивање закона и процедура, јер ове немиле слике, како је истакао, пријају очима само оних којима није стало ни до истине о страдању Давида Драгичевића, ни до Бање Луке, ни Републике Српске.

 

 

Извор: Б92/Срна